NG Öresund 1
Köpenhamn SANCHEZ TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN D
ET NYNORDISKA KÖKSMANIFESTET, och dess mest kända fanbärare Noma har strösslat spin-off-effekter i både Köpenhamn och runtom i resten av Skandinavien. Och ungefär samtidigt som Noma-gänget precis lyckats tvätta av sig solbrännan efter gästspelet i Mexiko så har deras halvmexikanska före detta dessertkock Rosio Sanchez öppnat sin första stora restaurant som är belägen på syndens högborg Istedgade i Köpenhamn. Rosie, som saknade barndomens mexikanska mat hon blev serverad hemma på Chicagos South Side, kunde inte låta bli att öppna en taqueria i Torvehallerne. Hon gjorde det så pass bra att både Vogue och Wall Street Journal kände sig tvingade att skriva artiklar om det. Nu har hon alltså tagit steget vidare till en fullfjädrad restaurang på ett gathörn på Vesterbro. Med autentiska rätter och känslan från en mexikansk cantina vill hon skapa en upplevelse du vill vända tillbaka till ”för att det känns som att någon har lagat maten till dig hemma i deras eget kök”. De traditionella rätterna blandas med nytolkningar och detta på grund av att hon vill jobba efter säsong och med lokala råvaror. Att återskapa mexikanska smaksammansättningar efter danska förhållanden baserat på vad vi kan hitta här menar hon är både kul och utmanande. Och jo, naturligtvis kan du skölja ned dina tacos med mezcal. Sanchez, Istedgade 60 SOPPBAR TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN KONSUMTIONSVANORNA ÄNDRAS KONSTANT och hälsotrender är en stark bidragande orsak. New York Times trumpeterade i början av 2016 ut att ”Souping”-trenden var det nya ”juicing”. Så istället för att blenda grönsaker för att rensa kroppen och smaka gott skulle man konsumera blendade soppor som skulle kunna ge alla fördelar från juicen men med kostfiber så att man skulle få mer näring och mättnadskänsla. I slutet av november öppnade Soupherb, mitt i centrala Köpenhamn, som erbjuder kalla och varma soppor med mycket grönsaker och frukt och massor av kryddörter och valfritt tillval av toppings. Överkursen är deras ”broth”, långtidskokade soppor på ben som har ett högt innehåll av aminosyror, mineraler och glukosaminer. Soupherb, Sværtegade 3 TE-SPRIT STANS BÄSTA UTSIKT TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN VÄSTVÄRLDEN HAR ÄNNU inte skakat av sig den gin-tonic-feber den fick för fem år sedan eller så. Att hänvisa till t:et i GT och servera din gin tillsammans med te är heller inte längre banbrytande. Förutom framåtsträvande barer så har även sprittillverkarna, här illustrerat av gindestilleraren Desmond Payne på Beefeater, upptäckt kombinationen. – Gin och te funkar väldigt bra ihop. Det fina med te är att det har en molekylär struktur som innebär att den binder sig väldigt bra med andra smaker, berättar Desmond, skapare av det teinfuserade Beefeater 24. Tebutiken/tebaren Tante Te i Torvehallerne vid Nørreport har en speciell fredagsbar med inriktningen gin och te, dock bara sista fredagen i månaden än så länge. På premiären i senaste månadsskiftet bjöd de på jultema med varianter som ”Christmas Alexander” med ekologisk vit julte, gin och vaniljlikör. Tante T, Torvehallerne, 29 december och fortsättningsvis sista fredagen per månad. 74 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2018 KÖPENHAMNS NORDHAVN HAR transformerats de senaste åren och den gamla hamnens största industrisilo har idag landets dyraste kvadratmeterpris. Högst upp på 17:e våningen i samma byggnad hittar vi Restaurant Silo. Restaurangens nästan 1 000 kvadratmeter är uppdelad i fyra delar, en loungedel vänd mot syd med utsikt över Köpenhamn, en matbar runt det öppna köket i mitten, en proper restaurangdel med sikte mot nord och Öresunds horisont samt en takterass man kan nå med en spiraltrappa. I köket huserar ett par namn med erfarenhet från Kong Hans och The Fat Duck respektive Kadeau och Bocuse D’Or. De beskriver sin mat som ett ”världskök” och utgår från det franska, har både lunch och middag med både a’la carte och fyrarätters avsmakningsmeny för 425 kronor. restaurantsilo.dk