MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu lämnar vi kylan
och de mörka vintermånaderna bakom oss och ser fram emot värmen, våren, sommaren och de härliga grillkvällarna. Kvällar då vi kan sitta på uteserveringar, balkongen och i trädgården och bara njuta av härliga drycker. Jag har denna gång hittat ett par trevliga viner som passar alldeles utmärkt till just detta! /Peter Lannesand Vinkonnäsör KINGS RIDGE - PINOT NOIR 2015 / USA / Art.nr 6286 / 149:HUMMUS HARVEST BOWL Ur boken: Det goda gröna - Mat från min trädgård / Karoline Jönsson / Norstedts Strävhet DU BEHÖVER: 1,2 liter kokta gula ärtor ca 1 dl kokvatten eller vatten till lagom konsistens 1 ½ dl olivolja ½ liter nässlor, lite lätt packade 1 citron, saft 1 vitlöksklyfta 1 ½ tsk spiskummin 1 ½ tsk mald koriander 1 tsk svartpeppar 1 tsk chilipulver ½ tsk sesamolja salt Det spelar liksom inte särskilt stor roll vad du lyckats odla i trädgårdslandet eller vad du hittat i affären eller på bondens marknad – här kan man ta precis vad man har eller vilka grönsaker som man för säsongen håller mest kära. Gallrade betor eller rötter, örter, gröna bönor, sockerärtor eller några uppskurna gurkor eller tomater. Skörden och din goda smak får bestämma vad du vill servera tillsammans med en gigantisk skål av den här fantastiska hummusen och en bit bröd. Passar även på en härlig buffé. GÖR SÅ HÄR: 1. Kör alla ingredienser i en mixer. Smaka av och krydda eventuellt mer om det behövs. 2. Servera med blandade ugnsrostade rotfrukter, uppskurna grönskaer och ett gott bröd. LA PLAYA - VIOGNIER 2016 / Chile / Art.nr 6289 / 80:La Playa med druvan Viogner är en underskattad druva som många inte känner till. Detta vin är ett friskt och trevligt vin med smaker av apelsin, mynta, earl grey och det passar som bäst till en vår- eller sommarsallad. Med en bra syra i vinet så får man en behaglig upplevelse även om man dricker det som det är. Passar perfekt i picknickkorgen en härlig vår- och sommardag! Syra Fyllighet Druvan Pinot Noir är kanske en av världens mest svårodlade druva, men när den odlats på rätt sätt så är den underbar och ger vinet en perfekt smak. Kings Ridge hittar man i hjärtat av Oregon, USA där man kan hitta många bra viner med denna druva. Kings Ridge lagras på franska ekfat nio månader innan den buteljeras vilket gör att den får en underbar lång eftersmak. Smaken på vinet har inslag av mogna jordgubbar, vildhallon men även en skön kryddighet. Vinet är bra till grillat kött, dock inte för kryddat, men går även att dricka som det är. Ett litet tips - köp ett par extra flaskor och lagra i 5-7 år. ”HALV ÅTTA HOS MIG” KOMMER TILL NORRKÖPING Nu har det äntligen blivit dags för matlagningsentusiaster från Norrköping att återigen få visa framfötterna i det populära TV-programmet ”Halv åtta hos mig”. I april kommer två representanter från programmet åka runt i Norrköping för att förhoppningsvis träffa personer som vill möta nya människor och gillar att laga mat. Av dem väljs sedan fyra ut som kommer med i programmet med inspelning i maj 2017. - Vi letar efter en mix av människor som kanske inte skulle träffas i det vardagliga livet. Helst ska de vara i varierande åldrar, ha olika intressen, bakgrunder och nationaliteter men som gillar både matlagning och att vara sociala. Tidigare deltagare har uppskattat att vara med och tyckt att det varit en rolig vecka. Ibland knyts även nya vänskapsband, vilket är oerhört kul, säger Karin Dofs, exekutiv producent på TV4 och tillägger; - Kanske hittar vi någon till programmet som kan tillaga en äkta östgötsk maträtt och bjuda sina gäster på. Alla som fyllt 18 år är hjärtligt välkomna att söka till programmet och det enda kravet är att man inte tidigare arbetat professionellt med matlagning. Det lär bli en intensiv men otroligt rolig vecka i Norrköping när jakten på deltagarna går av stapeln och ansökningar tas emot senast 11:e april 2017. Man kan även tipsa om någon till programmet. Vinnaren erhåller 15.000 kronor och programmet sänds några månader efter inspelning. (KA) 20 NOLLELVA Sötma Syra Fyllighet Foto: Henrik Nydahl