KROGPROFILEN Köksbord, sång och diverse ovanliga
rytmexperiment, det är vad Solala sysslar med. Den 31 mars kommer de till Arbis och uppträder. Visst är det skönt att softa i en schysst pianobar med en drink och lyssna på gamla och nya klassiker? Det kan du göra varje fredagskväll på Stadsvakten. Louise Hoffsten är landets okrönta bluesdrottning. Se henne på Crescendo den 12/4 ihop med Erik Söderlind och Claes Crona Trio. Den 1 april är det Silent Disco på Puls. Dansgolvet är helt tyst och alla diggar till musiken i sina hörlurar. Och nej, det är inget aprilskämt. Thomas VILL ALLTID INSPIRERA OCH INSPIRERAS Text & Foto: Kristian Andersson Med lång och gedigen erfarenhet inom restaurangbranschen, både som kock och delägare i flera verksamheter, är Thomas Hallgren en känd profil i Norrköping. Han driver bland andra Härlig Pasta, Burgers & Bangers och Östgöta Kök. Senast i ordningen är restaurangen GIN som nyligen utsågs till Östergötlands bästa restaurang enligt White Guide. Thomas är född och uppvuxen i Trosa men flyttade till Norrköping under tonåren. På gymnasiet studerade han kemiteknisk på fyraårig teknisk. Intresset för mat och restaurang uppstod på annat sätt. - Parallellt med studierna jobbade jag på McDonalds i Filmstaden, det var där jag kom i kontakt med branschen, berättar han och fortsätter; - Därefter gick jag en tvåårig kockutbildning på Lilla Hasselbacken i Norrköping samtidigt som jag jobbade i både kök och bar. Sista halvåret hade vi praktik och jag begav mig till New York och restaurangen Aquavit, som ägs av krögaren Marcus Samuelsson. Efter utbildningen flyttade Thomas runt en hel del, både för nöjes skull men också för att skaffa erfarenhet. - Vintern 1995 flyttade jag till Rhodos stad. Där arbetade jag på en restaurang i ett år. Flyttlasset gick därefter till Oslo där jag under sex år jobbade på olika ställen, säger han och berättar vidare; - Väl tillbaka i Norrköping blev det först Norrköping President Hotell och sedan Linköping och Hilton Hotell. Jag började som ”souschef” och slutade som köksmästare på deras restaurang ModMed. Där jag träffade Karin. Tillsammans beslutade vi oss för att starta eget. Vår första restaurang i Norrköping var Knäppingen. Sedan dess har vi startat, utvecklat och sålt flera företag. Idag är Östgöta Kök vår största verksamhet och vi är även delägare i Härlig Pasta, Burgers & Bangers samt Arkösunds Hotell. BÄST I ÖSTERGÖTLAND I oktober 2016 öppnade GIN i Norrköping. GIN står för Gastronomi Inspiration Norrköping. På kort tid har den menybaserade restaurangen blivit populär och utsågs nyligen till Östergötlands bästa restaur44 NOLLELVA ang enligt White Guide. - Vi öppnade med idén om att inspirera och inspireras kring allt när det gäller mat. Samtidigt ville vi skapa en restaurang där alla inom verksamheten känner att de hela tiden utmanas och utvecklas. På så vis kan vi bidra till att den bästa köks- och matsalspersonalen stannar i närområdet istället för att bege sig till storstäderna, förklarar Thomas och fortsätter; - Att få utmärkelsen bästa restaurang i Östergötland är fantastiskt roligt och ett bevis på att det vi startat är något bra. En eloge till all personal som är den största bidragande orsaken till framgången. Nu satsar vi på att utvecklas ytterligare. Torsdagen den 16 mars var det premiär för Pig n Hen, GIN:s egen bakficka. Där erbjuder man ett street food-koncept och vill skapa en avslappnad stämning. - Vi erbjuder grillat fläsk och kyckling som serveras i bröd med tillbehör. Det ska vara lite enklare för gäster som önskar ta sig ett glas öl eller vin men samtidigt vill ha något lättare att äta. Det kommer spelas musik och vara en plats för människor att umgås, avslutar Thomas. FAKTA Thomas Hallgren Ålder: 46 Bor: Norrköping Familj: Särbo, två döttrar och två bonussöner. Gör: Kock och delägare i flera restauranger. Intressen: Mat- och inspirationsresor, skidresor samt döttrarnas handboll. Vill resa: Tokyo i Japan. X eller Z sist i namnet? Något av dem måste man ha som dansband och Titanix valde X:et. Den 7/4 spelar de upp till dans på Borgen. FRÅN TURKIET Orientaliska influenser Text & Foto: Kristian Andersson Selim’s Restaurang i Norrköping har blivit en populär mötesplats för människor som uppskattar det turkiska köket. I april slås portarna upp till Hasibas Café i lokalen bredvid, och det är Selims fru Hasiba som ska driva verksamheten. - Idén grundar sig i att det inte bara är mat från Turkiet som är populärt, utan även kaffe, te, olika mellanmål och desserter, förklarar Selim och fortsätter; - Hasibas Café kommer erbjuda flera frukostvarianter från Turkiet, till exempel turkisk yoghurt och ägg tillagade på olika vis. Dessutom satsar vi på turkiskt kaffe med lokum, en slags gelé med smak som man sänker ner i drycken, men också te och efterrätter så som baklava, muhalebi, sekerpore, sütlag och salep. Även turkiska smörgåsar och andra mellanmål kommer finnas i sortimentet. Miljön på Hasibas Café kommer vara hundra procent orientaliskt. Här, likt Selim’s Restaurang, ska besökarna få en känsla av att vara på plats i mellanöstern. - Vi önskar skapa en autentisk miljö där besökarna kan slappna av, njuta av musiken, dofterna samt enklare varianter av mat och dryck. En annorlunda upplevelse helt enkelt. Givetvis kommer det finnas möjlighet att ta med mat och dryck från Hasibas Café för den som önskar, avslutar Hasiba.