Nöjesnytt Jönköping 1
fredagsmys Äntligen är det dagen vi längtat till
hela veckan! Fira in helgen ordentligt med fredagsmys tillsammans med bästa vännerna eller hela familjen. Här har vi samlat våra bästa fredagstips med recept på snacks, plockmat, middag och godis som garanterat faller både barn och vuxna i smaken. SÖTSALTA KARAMELLPOPCORN 4 portioner 15 dl poppade popcorn 2 dl strösocker 100 g Arla svenskt smör 100 g saltrostade cashewnötter Flingsalt efter smak Smält sockret gyllenbrunt utan att röra i det. Använd en rymlig kastrull eller en stor stekpanna. Tillsätt smöret och rör snabbt till en jämn smet. Vänd ner popcorn och nötter och blanda väl. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Smula över flingsalt och låt stelna. GRÖNKÅLSCHIPS 5 dl 12 msk Arla® svenskt smör 200 g grönkål 2 krm salt Värm ugnen till 150°. Smält smöret och låt svalna. Riv av de tunna grönkålsbladen från stammen och bryt ner i mindre bitar. Gnid försiktigt in smör och salt på grönkålsbladen så att all grönkål täcks. Lägg hälften på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn ca 15-20 min tills kålen är krispig men inte bränd. Upprepa med resterande kål. Låt grönkålschipsen svalna helt innan servering. PARMESANCHIPS 12 st. 150 g parmesanost CITRONCRÈME 1 dl Arla Köket® Crème fraiche 1 tsk finrivet citronskal Nymalen svartpeppar GARNERING Färsk dill, rödlök och gräslök Rom eller tångcaviar Värm ugnen till 200°. Grovriv osten. Lägg i 12 små högar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till osten något. Grädda mitt i ugnen 5-6 min, tills osten fått fin färg. Låt kallna på plåten. 40 | nöjesnytt Vispa upp crème fraiche och smaksätt med citron och svartpeppar. Toppa de kalla paremsanchipsen med citroncrème precis innan servering. Garnera med dill eller fint skuren gräslök och rom. Servera parmesanchipsen direkt. ITALIENSKT BUFFÉPLOCK 4 portioner 150 g Arla Ko® Svecia 4 färska fikon 150 g salami 250 g körsbärstomater på kvist 8-12 Grissini Blad av färsk basilika Tärna osten och häll upp i en skål. Halvera fikonen. Duka fram allt på en skärbräda eller bricka. Låt var och en själv plocka ihop sin portion. PIZZABULLAR 16 st 1 förpckning pizzakit 150 g Arla Ko® prästost 100 g rökt skinka 2 msk hackad färsk oregano 1 ägg Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen. Stryk ut ett tunt lager med tomatsås på degen, spara ca 3 cm på ena långsidan. Riv osten och strö över. Strimla skinkan och strö på den och halva mängden oregano. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 16 bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. TACOGRATÄNG MED PICKLAD RÖDLÖK 4 portioner 500 g köttfärs 1 msk Arla svenskt smör 1 påse Taco kryddmix 1 burk medelstark tomatsalsa 2 dl Arla Köket® Crème fraiche 3 dl Kvibille® riven ost cheddar 250 g cocktailtomater 1/2 dl skivad inlagd jalapeño 1 dl nachochips 1 kruka grovhackad färsk koriander PICKLAD RÖDLÖK 1 rödlök 1/2 dl ättiksprit 12% 1 dl strösocker 1 1/2 dl vatten Picklad rödlök: Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg rödlöken i lagen och låt stå minst 1 tim. Tacogratäng: Sätt ugnen på 175°. Fräs färsen i smör i en stekpanna ca 3 min, tillsätt kryddmix och fräs ytterligare ca 2 min. Häll på tomatsalsa och låt koka ihop ca 2 min. Häll ner färsblandningen i en ugnssäker form. Bred på ca 1½ dl crème fraiche på färsen. Strö över ost, delade cocktailtomater och jalapênos. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Strö över nachochips, koriander och picklad rödlök. SNICKERS 14 bitar 1 1/2 dl jordnötssmör 25 g Arla® svenskt smör 1 dl ljus sirap 2 msk strösocker 6 dl Rice Krispies 100 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 1 dl salta jordnötter Flingsalt Blanda jordnötssmör, smör, sirap och socker i en kastrull. Låt allt smälta samman och sjud på medelvärme 1-2 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner flingorna. Låt svalna något. Forma 14 avlånga bitar av smeten med blöta händer. Lägg på bakplåtspapper och ställ kallt ca 10 min. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa bitarna i chokladen och lägg dem på galler. Hacka nötterna och strö dem över kakorna. Toppa ev med lite flingsalt. Ställ dina snickers kallt minst 20 min. KÄLLA: ARLA