Nöjesnytt Jönköping 1
ORDNA EGEN VINPROVNING Ett nytt år innebär ett he
lt år av möjliga vinprovningar. Allt ligger framför mig och alla provningsprotokoll är oskrivna. Bara tanken att jag inte smakat ”allt” är spännande och nästan kittlande som de finaste bubblorna i en champagne. Funderingarna är många. Som vad händer när man smakar ett vin vilket man faller handlöst för? Eller är det själva jakten på den stora smakupplevelsen extra allt som håller igång nörden och vinentusiasten. Vem vet. För de ännu oinvigda, vill jag tro, att det är svårt att inte ryckas med. En strukturerad provning kan verkligen öppna upp för ny kunskap och insikter. Arrangemanget är varken komplicerat eller svårt plus att det är ett trevligt och spännande sätt att umgås på. Avsluta gärna provningen med en middag som öppnar upp för fler chanser till nya smakupplevelser. Boka dag och tid. Bjud in dina gäster, kanske delar ni på inköpen. En helflaska om 75 cl. räcker till 15 personer à 5 cl. Ska ni äta efter provningen, vilket rekommenderas, gäller annan åtgång. Tidsåtgången för provningen för ett sällskap runt 10 personer räknar jag till 1,5 timme. Är ni färre går det troligtvis lite snabbare. Antingen har ni utsett en provningsledare som sitter på facit eller ansvarar ni var och en för ett vin. Bestäm i förväg. Ett glas per provningsdryck är bäst då det är värdefullt att kunna gå tillbaka, att jämföra och verkligen smaka av skillnader. Har du inte så många glas att de räcker till alla, be gästerna ta med egna. Prova inte för många viner. Fyra är bra om ni väljer vitt skilda typer, som vitt och rött vin. Satsar ni på tre viner är det perfekt att hålla sig till en typ som vitt, rött, bubbel, sött eller rosé. Provningsordning. Proffsen börjar alltid med glaset till vänster. Låt vinerna förslagsvis följa prisordning, från billigt till dyrare. Stil, område, ursprungsland, druva och ålder är andra alternativ. Utse en vinnare. Koppla av. Njut av vinerna till maten och notera gärna om favoriten håller även under middagen. vinprovning 4 röda viner 1.LA DÉSIRÉE PINOT NOIR 2022 (54602), FRANKRIKE, 117 KR Kryddig, intensivt, friskt och bärigt vin med härligt fräscht avslut. Passar till en lagad fiskrätt som toppats med svamp eller lite bacontärningar alternativ kyckling och kalkon. Betyg: 4 2.CAMPO LUZ ROBLE 2021 (1098), SPANIEN, 101 KR Rostade vaniljfat, mörka frukter med inslag av kakao och kaffe. Tydligt mustig. Smakrika fläskgrytan eller helstekt filé med rödvinsås, svamp och potatis. Betyg: 4 3.BORGOGNO LANGHE ROSSO 2022 (70384), ITALIEN, 131 KR Mörk frukt, körsbär, viol och kryddor, lättsamt stram tanninstruktur och örtig längd. Servera till mustiga, smakrika bönrätter som en italiensk bönragu toppad med linser. Betyg: 3+ 4.SAINT AURIOL CHATELAINE LA CLAPE 2022 (45000), FRANKRIKE, 131 KR Nyanserad, smakrik, lite kryddig och pepprig smak av mörk frukt med inslag av fat, lakrits och björnbär. Passar lamm, nötkött och vilträtter. Passar älg med gräddsås. Betyg: 4 AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE FLER VINTIPS OCH PROVNINGSFÖRSLAG FÖR EGEN VINPROVNING hittar du på min blogg och hemsida https://elkejung.se/sa-har-gor-du-egenvinprovning-hemma-tips-och-forslag/