Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Gåsjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Fjälljaktsfrågan
Svensk Jakt Grävlingsjakt
Svensk Jakt Julklappstips
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vintermössor
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Så lyckas du med vargjakten
Svensk Jakt Ministern började jaga
Svensk Jakt Aspen ger viltet viktig föda
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Solens upp- och nedgång
Svensk Jakt Goda såser till fågel
VILTSMAK Text och foto Lena Runer. Recept Jägare
och kockar. BJÖRNBÄRSSÅS 1 schalottenlök, finhackad Smör till stekning 1 dl rött vin 3 dl kalvfond (ca 1 msk koncentrat plus vatten) 2 dl björnbär 1 kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan 2 msk balsamvinäger 1 msk smör 1 msk socker, gärna farinsocker Några hela björnbär PLOMMONSÅS 0,5 dl socker 1 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger 2 dl vitt vin 2 schalottenlökar, hackade 1 morot i bitar 5 plommon, i bitar 1 nypa torkad timjan 1 liter kalvbuljong (3 msk fond plus vatten) Lite timjan Sätt en kastrull på medelvärme och häll i sockret. Vänta tills sockret börjar karamelliseras och har fått en gyllenbrun färg. Häll då på vinägern och det vita vinet. När sockret löst upp sig, lägg i schalottenlökar, morot och plommon i bitar, plus lite timjan. Låt sjuda cirka 10 minuter, häll på kalvfonden och koka tills vätskan reducerats till hälften. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Red med lite maizena om såsen blir för tunn. Fräs löken i smör, tills den mjuknar. Häll på vinet och låt koka upp. Häll i buljongen, björnbären och timjan. Sjud cirka tio minuter tills vätskan reducerats. Sila såsen. Tillsätt balsamvinäger och socker. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: Värm såsen och vispa i smöret. SVARTVINBÄRS- OCH RÖDBETSSÅS 2 schalottenlökar, skivade 1 liten rödbeta, skivad 1 msk rödvinsvinäger 3 dl rödvin 1/2 lagerblad 1 tsk timjan 3 dl kalvfond (ca 1,5 msk koncentrat + vatten) 1 dl svarta vinbär (finns i frysdisken) Eventuellt 1–2 tsk socker 1 msk smör Värm skivad schalottenlök och rödbeta, rödvinsvinäger, rött vin, lagerblad och timjan i en kastrull och låt småkoka några minuter. Tillsätt buljongen och koka ner tills cirka 2 dl återstår. Lägg i svarta vinbär (+ eventuellt socker), små koka 10 minuter till. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Precis före servering: Värm såsen och vispa i en klick smör. NEKTARINSÅS 1 schalottenlök 1 morot 1 klyfta vitlök 2 nektariner (eller plommon) 1,5 msk socker 0,5 dl vitvinsvinäger 1,5 dl vitt vin 3 dl kycklingfond eller kalvfond (1 msk koncentrat plus vatten) 0,5 msk maizena 1 msk smör Eventuellt 1 sked konjak Salt och peppar Skala schalottenlöken och moroten och skär i centimeter tjocka skivor. Skär vitlöken i skivor. Kärna ur nektarinerna och dela dem grovt. 94 Värm sockret, löken, vitlöken, moroten och nektarinerna i en gryta tills sockret börjar smälta (det ska inte få färg). Häll då på vitvinsvinägern och det vita vinet och rör runt tills sockret har löst sig. Låt koka upp och låt sedan sjuda i cirka 5 minuter. Häll i fonden och låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Sila av såsen och koka upp på nytt. Red med maizena om såsen blir för tunn. Om du vill, ha i någon centiliter konjak, men det är inte måste. Strax före servering: Koka upp såsen, ta av från plattan och blanda i smöret med en visp eller stavmixer. Nr 12 2021 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer