Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Gåsjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Fjälljaktsfrågan
Svensk Jakt Grävlingsjakt
Svensk Jakt Julklappstips
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vintermössor
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Så lyckas du med vargjakten
Svensk Jakt Ministern började jaga
Svensk Jakt Aspen ger viltet viktig föda
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Solens upp- och nedgång
Svensk Jakt Goda såser till fågel
Läs fler recept på Svenskjakt.se/viltsmak « STJÄR
NANISSÅS 1 gul lök, finhackad 1 stjärnanis 1 vitlöksklyfta 2 dl rött vin 2 dl kalvfond (ca 1 msk koncentrat + vatten) Smör till stekning 1 msk smör, att blanda i mot slutet 10 g mörk choklad, minst 70 procent Salt och peppar Fräs lök, vitlök och stjärnanis i smör. Häll i det röda vinet och koka ner till hälften. Tillsätt viltfond och vatten, reducera till hälften igen, smaka av med salt och peppar. Vispa ner chokladen och smöret i såsen precis före servering. Se till att inte koka upp såsen efter det att chokladen är tillsatt, då kan den bli besk. PÄRON- OCH PORTVINSSÅS 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta Smör till stekning 1 tsk torkad rosmarin, eller 1 kvist färsk HALLONSÅS 2–3 schalottenlökar Smör till stekning 3 dl rött vin 2–3 msk rödvinsvinäger 2 msk koncentrat av kalvfond 1 dl vatten 1 lagerblad 2 kvistar timjan, eller 1 nypa torkad 1 dl portvin Ca 1 dl hallon (100 g) 1 msk smör 2 dl kalvfond (ca 1 msk koncentrat plus vatten) 4 dl portvin 1 msk socker 0,5 dl balsamvinäger 1 klick smör 1–2 päron, skuret i små tärningar Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt vin, rödvinsvinäger, fond, vatten, lagerblad och timjan. Koka ner till cirka 2 dl. Tillsätt portvin och hallon. Spara ett par av hallonen till dekoration. Koka ihop såsen. Sila. Vid servering, värm såsen och vispa ner smöret. Hacka schalottenlök samt vitlök och fräs långsamt i smör. Tillsätt kalvfond, portvin, rosmarin, socker och balsamvinäger. Låt koka i cirka 10 minuter tills vätskan reducerats till hälften. Vid servering: Värm såsen och vispa ner en klick smör. Lägg i små tärningar av päron. MÖRK HJORTRONSÅS MED APELSIN 1 schalottenlök, finhackad 1 msk socker Smör till stekning 5 dl viltfond (ca 1,5 msk koncentrat plus vatten) 2 dl rödvin 1/2 apelsin, pressad saft och skal 0,5–1 dl hjortron 1 msk smör SVENSK JAKT Nr 12 2021 Smält sockret i en kastrull på medel värme tills det blir gyllenbrunt. Häll i fond och rör tills sockret smälter igen. Tillsätt lök, rödvin, apelsinsaft och apelsinskal. Koka ihop tills cirka 3 dl återstår. Vid servering: Värm såsen och vispa ner smöret. Tillsätt också en näve hjortron i såsen. ÄPPELSÅS MED CIDER 1 äpple 1 gul lök, hackad Smör till stekning 2 dl torr äppelcider 1 kvist färsk timjan, eller 1 knapp tsk torkad 4 dl kycklingfond eller kalvfond (ca 1,5 msk koncentrat plus vatten) Eventuellt 1 klick smör Färskt äpple, till servering Skär äpplet och löken i bitar och fräs i smör. Tillsätt cider och timjan. Häll på fonden och koka tills cirka 2 dl vätska återstår. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och vispa gärna ner en klick smör strax före servering. Vänd också ner tunna skivor eller tärningar av färskt äpple vid serveringen. 95
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer