Buffé 1
AUGUSTI Rostade rökiga kikärtor ATT ROSTA KIKÄRTO
R kryddade med rökigt spanskt paprikapulver öppnar dörren till det perfekta drinksnackset! De är dessutom fantastiska att ha som topping på sallader och soppor. I det här receptet använder vi kikärtor på burk, men det går lika bra att blötlägga och koka egna. Uppgradera syltkoket SYLTKOK I ALL ÄRA – men varför inte testa att laga den i ugnen istället? Smaken blir fyllig och koncentrerad och dessutom sköter den sig själv medan du ägnar dig åt annat. Här har vi lagat sylten på plommon, men det går lika bra med andra frukter och bär. Tänk bara på att mängden socker och tillagningstiden kan behöva justeras beroende på vad du väljer. PLOMMONSYLT I UGN MED KARDEMUMMA CA 5 DL / 45 MIN INGREDIENSER 500 g urkärnade skivade plommon 3 dl syltsocker 1 krm mortlade kardemummakärnor 1 krm vaniljpulver 2 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienser utom citronjuice i en ugnsform, ca 20 x 25 cm. 2. Ställ in i mitten av ugnen i 40–50 minuter och rör om då och då. 3. Ta ut ur ugnen och blanda i citronjuice. Låt svalna och förvara i en lufttät burk i kylskåpet upp till två veckor. ROSTADE KIKÄRTOR MED RÖKT PAPRIKA CA 3 DL / 30 MIN INGREDIENSER 1 förp kokta kikärtor ca 380 g 3 msk olivolja 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av, skölj och låt ärtorna rinna av. Torka torra med en handduk eller hushållspapper. 3. Lägg kikärtorna i en ugnsform och blanda med oljan. Rosta i mitten av ugnen 20–25 minuter, tills de är gyllene. Rör om då och då. 4. Låt ärtorna rinna av på hushållspapper. Blanda sedan med paprikapulver och flingsalt. 5 miljoner Så många kilo kräftor konsumerar svenskarna under augusti månad. 11 BUFFÉ #8/2018 › ›