Buffé 1
SKÖRDEFEST SKÖRDEPASTA MED SVAMP 4 PERSONER / 30
MIN INGREDIENSER 2 paket skivat bacon à 140 g 2 vitlöksklyftor 15 cm purjolök 1 majskolv 150 g svamp ½ zucchini 400 g pasta, t ex tagliatelle eller spaghetti 4 äggulor rapsolja, salt, svartpeppar finriven parmesan och basilika till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Lägg baconet på en bakpappersklädd plåt. Sätt i mitten av ugnen 5–10 minuter tills baconet är krispigt. 2. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och skiva purjolöken tunt. Skär av majskornen från kolven. Ansa och skär svampen i bitar. Halvera och skiva zucchinin. 3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen, häll av och spar 2 dl av pastavattnet. 4. Fräs svamp och majs i 2 msk olja ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, purjolök och zucchini. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar och fräs ytterligare ca 5 minuter tills allt fått färg. Vispa ihop äggulorna. Blanda äggulorna med pastan, grönsakerna och 1–2 dl pastavatten. Servera med baconet, rikligt med parmesan och basilika. UGNSBAKAD LAX MED KANTARELLER, FÄRSKA BÖNOR OCH HASSELNÖTTER 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 400 g färska bönor, t ex vaxbönor eller haricots verts 1 blomkål, ca 600 g 1 citron 1 msk hackad färsk timjan 4 portionsbitar laxfilé à ca 140 g 2 schalottenlökar 250 g kantareller ½ dl hackade rostade hasselnötter 1 dl riven pecorino eller parmesan olivolja, smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Ansa bönorna. Skär blomkålen i mindre bitar, även blasten och den hårda › TIPS! mittbiten. Halvera citronen. Lägg bönorna, blomkålen och citronhalvorna på en plåt. Häll över 2 msk olja och strö över timjan, 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. 2. Sänk temperaturen på ugnen till 175°C. Krydda laxen med ¾ tsk salt och 2 krm peppar och lägg på plåten. Ställ in i ugnen ca 15 minuter tills laxen är färdig och grönsakerna har fått fin färg. 3. Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk tillsammans med svampen i 2 msk smör. Krydda med 2 krm salt. Fördela svampen och hasselnötterna över laxen och grönsakerna. Toppa med osten. 16 BUFFÉ #8/2018 När kantarellsäsongen är slut går det lika bra att använda annan svamp, såsom karljohan eller champinjon. ›