AMES 1
KRÖNIKA Vinlandet Italien. Italien är nog ett av
världens äldsta vinländer, samt ett av världens idag största tillverkare av vin både i export samt produktion. Jag brukar vara på mässan i Verona varje år där det är drygt 3 000 utställare, dvs vingårdar i Italien. När man ser detta förstår man hur stort det är med vin i Italien. SOM VINLAND GÅR traditionerna långt tillbaka i tiden och man har odlat vin länge. Etruskerna som bodde i de västra delarna av mellanitalien odlade redan vid 700-talet f.Kr vindruvor som man använde för vinframställning. De södra delarna av Italien invaderades runt 700-talet f. Kr av grekerna som då förde med sig en rad av de druvsorter som än idag odlas i dessa regioner. Enligt sägnen döpte grekerna de koloniserade delarna till Oenotria ”Vinlandet”. Den rikitgt stora utbredningen att odla vin skedde under romarrikets expansion. I takt med att det romerska riket utvidgades anlade man vinodlingar på de platser man fann bäst lämpade, då vinet var en viktig ingrediens i livet för alla romare. NÄR ROMARRIKET BÖRJADE knaka i fogarna så blev det Kyrkan och det olika klostren som förde och utvecklade den ädla konsten att odla vin. Det som gör Italien mest intressant som vinland är deras rika variation på de olika vinstilar som finns i landet, varierande klimat i de olika delarna av Italien samt deras unicitet av den stora variation av lokala druvor som finns. MAN HAR DOCK inte bara lokala druvor i italien utan man hittar även de klassiska druvorna här. I nordvästra Italien och framförallt i landskapet Piemonte är Nebbiolo kungen bland druvor. Druvan ger fylliga viner med toner av körsbär, plommon, choklad och sötlakrits. ”Nebbia” betyder dimma på italienska och det är just av dimman som brukar ligga över de kulliga landskapet på höstarna som druvan fått sitt namn. I Asti görs söta mousserande viner på Moscato Bianco, i form av Moscato d’Asti och Asti Spumante. Asti gör också röda viner och precis som i Alba görs dessa huvudsakligen på Barbera, Dolcetto och Nebbiolo. I Veneto, eller Venetien som det brukar omnämnas på svenska, står ungefär en fjärdedel av vinerna för kvalitetsviner, resten är enkla bordsviner. Av de röda kvalitetsvinerna står Bardolino och Valpolicella för huvuddelen och huvudsakligen används Corvina Veronese (även kallad bara Corvina), Rondinella, Molinara. Druvsorterna Oseleta, Croatina, Negrara och Corvinone förekommer också och är tillåtna i små mängder. I Soave som producerar huvuddelen av Venetos vita viner dominerar Garganega i vingårdarna men den blandas ibland med små mängder Chardonnay, Trebbiano di Soave eller Pinot Bianco (även känd som Pinot Blanc). SANGIOVESE ÄR TOSCANAS mest odlade blå druva. I Brunello di Montalcino kallas den Brunello . Sangiovese blandas ofta med Canaiolo Nero i Chiantiviner. Canaiolo Nero är en mörk druva och används därför ofta för att ge färg åt vinerna. I allt högre utsträckning används numera också druvor som ursprungligen inte kommer från Italien, såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. n PETER LANNESAND Vinkännare 289.900 kr * GLA 200 Summer Edition Pris fr: Automatlåda 4.900 kr Panoramaglastak 4.900 kr 44 Njut av den svenska sommaren (så länge den varar). Fina sommarerbjudanden varje dag – oavsett väder. Men vänta inte för länge, hos oss slutar sommaren 14 augusti. * Summer Edition: SE-Editionpaket, Night Package, Apple CarPlay och backkamera. Panoramaglastak- och automatlådeerbj. är endast kombinerbart med SE- och FleetEdition på alla A-Klass, B-Klass, C-Klass och GLA exkl. AMG. Erbjud. gäller t o m 14 aug -16 och kan ej komb. med Ramavtal, Taxi, Hyrbilar eller andra kampanjer/erbj. Bränsle dekl. bl. körning enl. EU-norm: GLA: 5,8 – 6,0 l/100 km, CO2 134 – 138 g/km. Olofsson Auto AB / Norrköping · Navestadsgatan 41 · 603 66 · http://www.olofssonauto.com