Hemma Hos 3/2015 1
TRiXigt höstlov Festivalvecka med TRiX. Det är en
av många aktiviteter under höstlovet i Västerås vecka 44, 26 oktober–1 november. 26–30 oktober TRiXteaterfestivalen Gycklargruppen TRiX har kokat ihop tre galna gycklarföreställningar till en glädjefylld festivalvecka. De har även några spännande gästspel från andra teatrar runt om i landet. Info: www.gycklarna.com, 0733-44 88 89 27–31 oktober Västmanlands teater: Spökvandring för barn Se hur det ser ut bakom scen, nere i teaterkällaren och i sminket. Förresten, det sägs att det spökar på teatern, men ingen vet om det är sant… Info: www.vastmanlandsteater.se Morotssoppa med linser När höstkylan drar in kan det vara skönt att värma sig med en varm soppa. Här kommer ett recept på en krämig, färgglad soppa med syrlig apelsin, söt morot och mättande linser ur boken Höstmat från Arla Köket (Bonnier Fakta). Gyckel blir det med gruppen TRiX. Andra tips under höstlovet: Karlsgatan 2 På Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum kan du ta del av många olika sorters utställningar och aktiviteter under höstlovet. Info: www.karlsgatan2.se Vallby friluftsmuseum Lantrasdjur, kulturhistoriska växter och hantverkare. Extra mycket aktiviteter under höstlovet. Info: www.vallbyfriluftsmuseum.se Kokpunkten Actionbad med mer än en halv kilometer rutschkanor på åtta våningar. Info: www.kokpunkten.se Kungsbyns djurpark Mata älgar, åk traktor och vagn genom vilthägn med hjort och visenter och se världens farligaste orm. Info: www.kungsbyn.se Prison Island Kluriga celler med utmaningar för både familjen och kompisgänget. Info: www.prisonisland.se/vasteras Fler tips och idéer på vad som finns att se och göra i Västerås på höstlovet hittar du på: www.visitvasteras.se. 4 PORTIONER 1 dl linser (t ex beluga) 1 kilo morot 1 gul lök 3 vitlöksklyftor ½ msk dillfrön 2 msk smör- och rapsolja 8 dl grönsaksbuljong 2 dl apelsin- och blodapelsinjuice salt svartpeppar 2 dl rapsolja, till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. 2. Skala morötterna. Strimla en av dem tunt med potatisskalare. Lägg strimlorna i saltat ljummet vatten 15 minuter. 3. Skär resten av morötterna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs morötter, lök och dillfrön i smör- och rapsolja, slå på buljongen och koka dem mjuka, ca 25 minuter. 4. Mixa med en stavmixer, tillsätt juicen och smaka av med salt och svartpeppar. Värm linserna i soppan. 5. Fritera morotsstrimlorna i olja och servera till soppan. NR 3–2015. HEMMA HOS | 7