Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | Restaurang Text// Paul Dahl
gren Länets sex bästa restauranger 2024 Restaurangutbudet är stort i vårt län, från kvarters- till mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets sex bästa restauranger 2024. Hög klass, i över 50 år, håller Grythyttans Gästgivaregård. Måltiderna serveras i de stilfulla matsalarna. Aptitretare är en brödservering med eget ystat smör samt två sorters salami. Förrätt är en smakfull rådjursterrinne med rödbeta, pepparrotsröra och rågbrödssmul. Huvudrätten är en smörbakad gösfilé med rotselleripuré, och brynt smörskum, gott. Färskosten Signhild kom från Jan-Ols gården och serverades med fröknäcke och friterad grönkål, överraskande smaker. Avslutande dessert en nyponpannacotta med fårglass från En Får Tacka, mandelbiskvier samt blåbärssås. Gästgiveriet ger en behaglig matupplevelse genom maten, servicen och miljön. Sushirestaurangen Hachi serverar Omakase - en fast meny som kocken Niklas bestämmer från kväll till kväll. Gästerna får en intim och unik upplevelse sittande vid den stora baren, framför kocken. Fisken och skaldjuren är färska och smälter i munnen. Tillsammans med ris, en klick äkta wasabi, riven på plats, och en snabb pensling soja blir det succé. Vi gillar den möra, långkokta, åttaarmade bläckfisken och den kolgrillade havskräftan. Dessutom fick vi blåfenad tonfisk på fyra sätt – mager, fet, tartar och sojagravad. Så fylligt och försvinnande gott! Vi avslutar middagen med glass, matcha och sesam. Perfekt avslutning. Hachi serverar sushi som bäst på ett mycket personligt sätt, i en tilltalande miljö. Hög klass håller amano år efter år med sina välsmakande rätter, inspirerade av Toscana. Vi startar med en vitlöksrostad, krämig, kantarellcrostino på egenbakad surdegsbaguette som serveras med krispig parmaskinka samt med riven tryffelpecorino. Den följs av färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och päron, här serverat med citronsmör och parmigiano mousse. Visst åt vi en risotto, här på skogskantareller, med krispig rödbeta samt färsk italiensk hösttryffel. Huvudrätten blev en klassisk grillad svensk oxfilé, med en rapsrostad palsternackspuré, krispig potatis, höstens primörer samt en mild pepparsås. Desserten Crème Brulèe, överraskande bakad på Valrhonas choklad, med en vanilj och blåbärssorbet samt vaniljsmulor. Visst lämnar gästerna amano nöjda, kväll efter kväll. Bryggerikrogen i Nora är en restaurang med en jämn gastronomisk nivå till glädje för gästerna. Sommartid finns en mycket stor och tilltalande uteservering. Första rätten var löjrom, blomkål, äpple, krasse och surdeg, fräscht och gott. Vi valde till huvudrätt den hängmörade biffen serverad med morot, kantareller, tryffel, kål och rödvinssås. Det möra och goda köttet är utmärkt tillagat. Dessert blev en friterad vitmögelost från Jürss mejeri med hjortron och honung. Bryggerikrogen i Nora är en positiv mötesplats för mat, dryck och musik. Katrinelund, med Hotell och restauranger, är året runt en lockande mötesplats i en mycket naturskön miljö. De två restaurangerna Sjökrogen och Verandan drivs och bedöms separat. Sjökrogen, öppen sommartid, har en stor vacker veranda ut mot Hjälmaren. En fin sommarkväll njöt vi av en tre rätters meny. Starten var Sjökrogens Toast Skagen, på ett Brioche bröd toppat med löjrom, klassiskt gott. Fish & Chips på Hjälmargös är alltid ett gott och säkert val. Desserten, fattiga riddare med blåbär och vaniljglass. Härligt. Verandan har ett, inbjudande, öppet kök. Här erbjuds en fyrarätters meny byggd på säsongens råvaror. Menyn startade upp med gravad röding, gurka och fänkål toppat av en tomatsmörsås, bra start. Mer överraskande serverades nu en ljuvlig ostsufflé byggd på Bredsjö blå hård med lök och chiliketchup. En utsökt osträtt. Höstlig var huvudrätten med grillad oxfilé, trattkantareller, potatisterrin och pepparsås. Kött och svamp är en förträfflig kombination. Desserten en våffla med glass, hjortron, honung och mandlar, perfekt avslutning. Bästa restaurangerna 2024 amano Hachi Bryggerikrogen i Nora Grythyttans Gästgiveri Katrinelund - Sjökrogen Katrinelund - Verandan Ni vet den där känslan när man inte vill att kvällen ska ta slut? När man får skåla med familj och vänner, äta god och vällagad mat i en varm och mysig miljö. Det är den känslan vi på Hemma Hos ADAM vill förmedla i örebros vardagsrum. öppettider Något som man också äter i ett vardagsrum är ju såklart husmanskost och då är det klart att man ska kunna göra det hos oss också. Varmt välkomna till Hemma Hos adam, köpmangatan 3, örebro. För mycket julbord? Vi har alternativet till julfesten! 28 mån-tor fredag lördag söndag 16.00-sent 16.00-00.00 12.00-00.00 13.00-sent