Marknad Dalarna 1
PORTRÄTT bildtext ELLINOR ANDERSSON STRIDH – MARK
NADSANSVARIG PÅ MORA BRYGGERI Bryggeriets historia inleddes redan 1872. För drygt 20 år sedan köptes namnet av Pehrsgårdens Bryggeri. Idag tillverkas både öl, cider och läsk och givetvis har Marknad Dalarna pratat med marknadsansvarige Ellinor Andersson Stridh. TEXT: ULF HJELTING FOTO: MORA BRYGGERI Mora Bryggeri AB började sin bana år 1872 med att ett 30-tal av dåtidens borgare från bygden hade en idé om att starta ett Bayerskt ölbryggeri i Mora. Under de kommande åren tillverkades både läsk, öl och svagdricka i det nystartade bryggeriet. En av de mest kända och omtyckta läskedryckerna blev Mora Sockerdricka, men 1951 köpte Pripps upp bryggeriet och hela tillverkningen lades slutligen ner 1979. Under sina verksamma år var Mora Bryggeri stoltheten i bygden och folk kom långväga för att få tag på den goda läsken, ölen och svagdrickan. 1996 började Jörgen Andersson att skissa på idén om ett eget bryggeri. Han hade alltid varit intresserad av att göra sitt eget vin och sin egen öl och hemma i köket blev den ena komponerade brygden efter den andra kokad (och överkokad). Efter flera års slaskande (som Jörgens fru Eva uttryckte saken), blev han så småningom utslängd från köket och fick hitta sig ett eget ställe. Sagt och gjort, så fick det bli. Hemma på Pehrsgården i Vattnäs by i Mora stod ett lämpligt och stort uthus. Där började planerna så smått att ta form om ett eget bryggeri och nu var även Eva med på det hela, för hon hade 14 nämligen blivit lovad en egen keramikhörna inne i uthuset. Efter flera års planering och arbete med att färdigställa bryggeriet, stod det äntligen färdigt år 2000. Drömmen var i hamn, men den romantiska drömmen om att kunna brygga och sälja lite när andan föll på, den höll inte. Nej, det var bara att jobba på och det ena gav det andra, då efterfrågan på produkterna växte alltmer. – Keramikhörnan… var skulle den få plats? undrade Eva. –Den kan du glömma, svarade Jörgen. Den första julmusten, Mora Must, gick ut från bryggeriet julen 2000. Pehrsgårdens Bryggeri AB hade nu börjat sin tillverkning. Årsskiftet 2002-2003 köptes så namnet Mora Bryggeri upp av Pehrsgårdens Bryggeri. I köpet följde även rättigheterna till bland annat Mora Sockerdricka. Samtidigt bytte företaget namn till Mora Bryggeri AB, och därmed var allt på gång igen, cirkeln var sluten. Hela familjen Andersson är givetvis stolta över att kunna fortsätta det goda arbetet som bryggeriet påbörjade 1872. –Både recept och bryggjournaler finns bevarade, så vi har mycket gott att jobba ifrån. Det känns att vi är på rätt väg… med smaker man minns och gärna dricker igen, säger Ellinor Andersson Stridh, som är bryggeriets marknadsansvarig, när vi samtalar om bryggeriets framtid. Måste ställa en fråga som stort fan av Portello. Är inte Mora Candello samma dryck? Svaret dröjer en liten stund. –Jo, men så är det. Vi var ett av många bryggerier som tillverkade Portello tidigare men när den flera år senare blev namnpatenterad så valde vi att gå vidare med ett eget varumärke, Mora Candello. Hur ser din dag ut? –När jag lämnat barnen på förskolan åker jag till bryggeriet, tar en kopp kaffe och öppnar datorn och kollar mejlen. Som oftast är jag stationerad på innesälj, alltså ringer kunder och frågar om de vill ha några goda drycker. Min huvudsyssla ska vara marknadsföring, event och bryggerivisningar, men visst rycker jag in överallt om det behövs, vi är bara sju personer som jobbar här så det gäller att vara insatt i alla bitar. Dalarna