Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Catarina König: Om att vackert smakar god
are
Baka bröd lätt som en plätt Från frukost ti ll mi
ddag / Forts. från sid 23 Smördegssnitt med syrad grädde, löjrom, rödlök, gräslök & baconsmul ”Enkel lyx är den bästa. Tips! Passar lika bra till nyårsfesten.” ca 12 snittar / ca 20 min 2 smördegsplattor, frysta 1 msk gräslök, finskuren 1 ägg, uppvispat ½–1 dl smetana 80 g löjrom 2 baconskivor ½ rödlök, finhackad Dekoration dillkvistar Ugnsbakade potatischips med vitlöks& persiljedipp 1.Sätt ugnen på 200 grader. 2. Knaperstek baconet i en stekpanna. Det ska bli hårt och riktigt knaprigt. Lägg på hushållspapper för att överflödigt fett ska rinna av. Låt svalna helt. Mortla eller krossa till baconsmul. 3. Stansa ut formar av smördegen. Stansa med en rund form. Vill du göra fyrkanter — skär ut dem. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. 4. Sätt in i ugnen och låt baka i 7–10 min tills bitarna ”puffat upp” och blivit gyllene. Ta ut, låt svalna. 5. Klicka eller spritsa på smetana och löjrom. Toppa med fint hackad rödlök, finskuren gräslök och baconsmul. Dekorera med en dillkvist. Rostad mjuk pepparkaka med manchego & honungsmousse ”Söt, mjuk pepparkaka rostas och möter salt manchegoost och toppas av ett fluffigt honungsmoln.” 8 port / ca 15 min 220 g mjuk pepparkaka 180–200 g manchegoost 1 dl crème fraiche 1 ½ msk flytande honung salt Topping flytande honung flingsalt 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. 2. Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 3. Rosta i ugnen på båda sidor, ”Enkla att göra och tar ’chips och dipp’ till en ny och lyxig nivå.” 6 port / ca 30 min 4 stora amandinepotatisar (gärna långa) 2 msk olivolja 1 tsk rosmarin, stött ½ tsk lökpulver Dipp 2 dl crème fraiche ½ dl persilja, finhackad ½–1 vitlöksklyfta, riven salt nymalen svartpeppar 1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. 2. Skär potatisen i skivor på längden och skär sedan små snitt ytligt på varje skiva. Låt potatisen ligga i en skål med kallt vatten i ca 15–20 min. 3. Häll av vattnet och torka av skivorna med papper. Häll tillbaka potatisen i skålen. Blanda samman olivolja, lökpulver och torkad rosmarin. Vänd ner detta i skålen med potatis och rör runt allt ordentligt. (Vänta med att salta tills det att potatisen tagits ur ugnen, det ger krispigare potatis, då salt vattnar av.) 4. Lägg ut potatisen på en plåt, sätt in i ugnen i ca 15–20 min. De ska bli härligt rostade och gyllene. 5. Blanda samman ingredienserna till dippen, smaka av och ställ i kylskåpet med plast över fram till servering. 6. Ta ut potatisen och salta direkt. Servera den krispiga potatisen, gärna ljummen, till dippen. ca 3–4 min per sida. Ta ut och låt svalna. 4. Skär trekanter av osten och ta bort kanterna.5. Vispa samman crème fraiche, flytande honung och lite salt. Vispa länge tills det blir fluffigt, som en mousse. 6. Lägg de rostade pepparkaksskivorna på ett fat, lägg på manchegoost och sedan en sked honungsmousse på varje. 7. Toppa med ringlad honung och flingsalt. Tips! Vispa ihop moussen precis innan den läggs på osten, då håller den sig fluffig och fin. 24 Hemlagat
Hemlagat Bröd bakat på glass?! Läs om hur det kan
gå till när mat blir popkultur
Hemlagat Middagsfantasi för vardagar
Hemlagat Baka allt sagolikt för december
Hemlagat Julläsning: Det dukade bordet
Hemlagat Julaftonsdessert: En klassiker, men på Ca
tarinas vis