Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Catarina König: Om att vackert smakar god
are
Hemlagat Bröd bakat på glass?! Läs om hur det kan
gå till när mat blir popkultur
Hemlagat Middagsfantasi för vardagar
Hemlagat Baka allt sagolikt för december
Baka in december Söt t , l i te sa lt och söta s
te hu s e t / forts. från s.43 Julens sötaste pepparkakshus Obs! Degen görs dagen innan och får vila i kylskåp över natten. ca 125 st / ca 12 h + 1 h + montering 1 h Hjärtan till pepparkakshus 2 ½ dl brun farin 3/4 dl ljus sirap 3/4 dl vatten 150 g smör 1 msk malen kanel 1 msk malen ingefära c a 6–7 dl vetemjöl (+ extra till utbakning) 1 ½ tsk bikarbonat Till montering ca 2–3 dl strösocker Kristyr 1 äggvita 4 dl florsocker 1 tsk ättikssprit, 12 % Dagen före bakning: 1. Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp, lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och låt massan kallna utan omrörning. Rör till sist i bikarbonat och mjöl. 2. Linda in degen i plastfolie. Låt vila kallt i kylen till nästa dag. Baka: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Kavla ut den tunt och stansa ut en kaka som du provbakar. Låt den svalna så att du ser att den blir riktigt hård. Känns den mjuk, knåda in lite mer mjöl i degen. 2. Stansa ut hjärtan med ett mått och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 6–8 min. 3. Ta ut pepparkakorna och låt svalna. Montering av hus: Smält strösockret på medelvärme i en stor stekpanna. Limma först ihop pepparkakorna i 8 lodräta rader om 5 pepparkakor efter varandra. Sätt därefter ihop 4 rader så att de bildar en taksida. Fortsätt med de andra 4 raderna. Framsidan och baksidan limmas som en trekant med hjärtanas spetsar uppåt, lämna ett litet hål på framsidan som blir dörröppning. Kristyr: Vispa äggvita, florsocker och ättikssprit fluffigt med elvisp. Skeda över kristyren i en spritspåse med tyll och spritsa valfri dekoration. Pudra sedan med florsocker. 1 tsk malda kryddnejlikor Smördegsflarn med stiltonost, blå vindruvor, valnötter & timjan Spröda flarn med lyxig känsla! ca 8–12 port / ca 35 min 1 rulle färdigköpt, kyld smördeg ricottaost, ca 150–200 g ca 150 g stiltonost ca 1 dl valnötter ½ ask blå vindruvor, 250 gram några kvistar färsk timjan 1. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen från långsidan i tre delar. 2. Bred ett lager ricotta på varje smördegsplatta, men spara någon centimeter vid varje kant. Smula över stiltonost och krossa över valnötterna. 3. Lägg vindruvorna på plåten vid sidan av smördegsflarnen och ställ in plåten i mitten av ugnen. Baka i ca 15–20 min eller tills smördegsflarnen är gyllene. Ta ut och dela flarnen i mindre bitar, lägg på vindruvor och toppa med färsk timjan. Servera direkt. Rosépepparkakor med cheddarkräm & glöggmarinerade fikon Med rosépeppar i degen tas pepparkakan till en ny dimension. Tillsammans med en kräm på cheddarost och torkade fikon med glöggsmak, är julen fulländad. Obs! Degen görs dagen innan och får vila i kylskåp över natten. ca 25–30 st / 12 h i kylskåp + 40 min Rosépepparkakor 2 ½ dl brun farin 3/4 dl ljus sirap 3/4 dl vatten 150 g smör 1 msk malen kanel 1 msk malen ingefära 1 tsk malna kryddnejlikor 1 tsk finstött rosépeppar (+ lite extra till utbakning) c a 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning) 1 ½ tsk bikarbonat 44 Hemlagat
Hemlagat Julläsning: Det dukade bordet
Hemlagat Julaftonsdessert: En klassiker, men på Ca
tarinas vis