Buffé PROFITEROLES Fluffiga små bakelser fyllda me
d vaniljglass och toppade med chokladsås. Säg en bättre FRANSKA BAKVERK RECEPT Triss i dessertmagi Vad får oss att le bredare än Frankrikes söta, lilla petit-chou-boll, gjord av fluffig pâte à choux-deg? Flera stycken av dem, fyllda med vaniljglass och täckta av chokladsås! TIPS Vill du göra egen chokladsås? Recept hittar du på buffe.se CROISSANT Lager på lager av frasig, fluffig smördeg, formad som en halvmåne. Det karaktäristiska franska bakverket sägs ha uppfunnits i Wien men blev populärt i Frankrike på 1800-talet. MADELEINEKAKA Den lilla, sockerkaksliknande kakan smaksatt med vanilj och citron är förutom sin typiska snäckform också känd från Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. PAIN AU CHOCOLAT Croissantens rektangulära, chokladsprängda kusin med lager av frasig smördeg som bas är populär till såväl frukost som mellanmål. PARIS-BREST Skapades av den franska konditorn Louis Durant till cykelloppet mellan de två städerna Paris och Brest år 1910. Den cirkulära, ihåliga formen är tänkt att efterlikna ett cykelhjul och bakelsen består av chouxdeg med mandel, hasselnötter och smörkräm. ÉCLAIR Den avlånga bakelsen görs av chouxdeg som fylls med grädde och glaseras med choklad. Namnet betyder blixt på franska, kanske för att den allt som oftast äts upp snabbt som blixten. MAZARIN Vid första anblick ett svenskt bakverk, men när man tittar närmare på historien bakom den mandelsmakande delikatessen toppad med glasyr har den faktiskt franskt ursprung och uppfanns på mitten av 1800-talet av bagaren Jules Gouffé. MACARONS Även kallade makroner, är lika vackra att titta på som underbara att avnjuta! De spröda, små och runda mandelmarängkakorna med smörkrämsfyllning finns i alla möjliga smaksättningar och pastellfärger. PROFITEROLES 18 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 80 g smör 1 krm salt 1 tsk socker 2 dl vetemjöl 3 ägg ca 1 ½ dl chokladsås och 1 liter vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR 1. Lägg smör i en kastrull med 2 ½ dl vatten, salt och socker. Låt koka upp. 2. Ta kastrullen från värmen och rör hastigt i mjölet. Sätt tillbaka på den varma plattan och rör kraftigt. Fortsätt tills det går ihop till en slät, glansig deg. Lägg över degen i en bunke och låt svalna 20 minuter. 3. Tillsätt ett ägg i taget, arbeta in ordentligt mellan varje ägg. Degen ska bli jämn och glansig. 4. Sätt ugnen på 200°C. Lägg över degen i en spritspåse. Spritsa ut runda toppar ca 4 cm i diameter på två bakplåtspappersklädda plåtar, 9 på varje. Platta till den spetsiga toppen med blött finger. 5. Grädda en plåt i taget 25–30 minuter tills profiterolesen är ordentligt gyllenbruna. Öppna inte luckan under gräddning, då sjunker de ihop. Ta ut och stick direkt ett hål på undersidan av varje med en liten kniv, låt svalna på galler. 6. Dela profiterolesen på mitten och fyll med vaniljglass. Toppa med chokladsås och servera genast. TIPS Fäst bakplåtspappret genom att sätta en liten klick deg i varje hörn av plåten och sedan trycka fast pappret. Då glider det inte runt när man spritsar. Pâtisserie Det är ordet för konditori i Frankrike. 6 BUFFÉ #05/2024 ORDLISTA
Buffé HYVLAD GURKA MED BURRATA Det råder inga tviv
el om vad vi helst serverar till förrätt just nu: Hyvlad
Buffé OMELETT NIÇOISE En omeletttolkning på den fr
anska salladsklassikern är en given rätt på lunchmenyn i