Sommarguiden Stockholm 1
OKONSTLAT OCH KRAVLÖST I SKANSTULL Freddas server
ar okrånglig mat och hjälper ungdomar in i arbetslivet. Nu kavlar de upp ärmarna inför sin tredje sommarsäsong. Text och Foto: Amanda Rönnell Vid ett lugnt promenadstråk längs vattnet, ett stenkast från Skanstull, hittar du en stor uteservering med utsikt mot Årstaviken. Freddas är en kombination av restaurang, bar och kafé och drivs Fredrik Berg och hans dotter Julia Berg. Innan de tog över huserade Nyfiken Gul här, men lokalerna nere vid Södermalms sydligaste grönområde har en betydligt längre historia. – Det här blir vår tredje säsong. Men stället har faktiskt legat här sedan trettiotalet, berättar Fredrik Berg. Han pekar på ett av de solgula husen och säger: – Den byggnaden har funnits sedan trettiotalet. Då var det kiosk här. Och sedan dess har det funnits saker här i lite olika skepnader. På femtiotalet var det visst en Fru Larsson som hade kiosk och kafé. En dam berättade att hon köpte smågodis här när hon var barn. Hon var alldeles tårögd, det var gulligt faktiskt. Trots att Freddas ser ut som en klassisk sommarkrog så är restaurangen ganska unik. Förutom att driva restaurang är Fredrik även grundare av Egna Ben – ett företag som arbetar på uppdrag av socialtjänsten med stödboenden för ungdomar. För honom var det en självklarhet att använda sin restaurangverksamhet för att hjälpa utsatta ungdomar in i ett sammanhang. – När man jobbar med ungdomar som inte har något eget nätverk så pratar man mycket om hjärta, hjärna och händer. Det gäller att få ihop de tre. Så därför har vi haft våra ungdomar på plats här för att jobba. Jag tycker definitivt att det är ett samhällsansvar man bör ta. Och jag tror att alla lyfter av det, det lyfter en hel arbetsplats. För den som kan sitt Södermalm kan Fredrik kännas igen som en glad glassförsäljare – i början av 2000-talet startade han nämligen kafékedjan Kajsas. I dag drivs Kajsas av nya ägare och finns i Vitabergsparken, vid Barnängsbryggan och i Hornstull. – Det är döpt efter en av våra ungdomar. Kajsa var en tjej som 54 jobbade hos oss via vårt ungdomsarbete. Vi tyckte att det var ett kul namn eftersom det låg vid kajen också. Hon fick höra det hela sommaren och var skitsur på oss, haha. På den tiden hade vi inga pengar, så vi byggde en container som kaféet var i, och den har de som köpte oss fortfarande kvar. Restaurangen håller öppet hela sommaren och erbjuder drinkar, bubbel, öl och okonstlad mat. – Vi har ett ganska begränsat kök, jag tror att det är nio eller elva kvadratmeter. Så vi har valt att ha standard uteserveringsmat. Jag och min son cyklade faktiskt runt och kollade vad andra har, och så tog vi topp tio liksom. Caesarsallad och halloumiburgare? – Ja, ganska exakt. Bra träff där! Pizza har varit bra för oss, för det gillar alla. Vi har skagenröra, hamburgare – det man ska ha liksom. Fett och salt. Freddas ligger på Hammarby Slussväg 15 och har öppet från den 1 maj till början av september.