Sommarguiden Stockholm 1
”FREYJA SKA VARA ETT STÄLLE DIT DU KAN GÅ FLERA G
ÅNGER I VECKAN” Emma Shields bossar för grytorna på Hornsgatans nya jättekrog. Text: Pelle Tamleht Ett stenkast från Nöjesguidens huvudkontor i Gamla Stan håller Slussen på att rustas upp. Bygget har pågått i cirka 1 000 år, men på senare tid har alltfler tecken på framsteg äntligen börjat skönjas. Inte minst väntar en krogboom i Slussenområdet, eller egentligen hela delen av Södermalm som börjar vid Slussen och fortsätter fram till Rosenlundsgatan. En av de i särklass största satsningarna är Stureplansgruppens intåg på Södermalm. Med den nya krogen Freyja erbjuder de plats för 400 bargäster och knappt 100 sittande i restaurangen. Krogens galjonsfigur är den enorma takterrassen Söder som vetter mot Gamla stan och inne i köket hittar vi Emma Shields, som de senaste åren har drivit egen låda men tidigare arbetat på ställen som PM & Vänner, Oaxen krog, Restaurang Volt och Restaurang Flickan. En hel del av dessa stjärnkrogar, men det är inget självändamål för Freyja. – Det är en utmaning när man har 100 platser, man har liksom inte tid att stå och dutta. Men det betyder inte att ambitionsnivån kommer vara lägre när det kommer till själva maten. Men vi ser oss mer som en bistro snarare än finkrog om man säger så, säger Emma Shields. Förutom Svenska Brasseriers satsningar på söder i form av Fenix och kommande Gondolen har Nook femdubblat sin kapacitet i samband med flytten till Stockholmsverken. Snett mittemot Freyja öppnar Santo som drivs av ägarna till Fabrique och i samma gathörn slog nyligen Cavabaren upp portarna. Även gänget bakom Etoile öppnar inom kort Batteriet invid polishuset och längre fram utökar French Express (Babette, Nizza) sin verksamhet på Södermalm med både hotell och restaurang. Det är en oerhört tillväxt bland halvöns restaurangflora. Hur kommer det sig att så många restauratörer satsar på Södermalm nu samtidigt? – Det är en jättebra fråga, men 8 kan säkert ha att göra med att Slussenbygget har kommit en bit vilket gör området mer attraktivt. Jag ser det bara som positivt att vi är flera aktörer som öppnar i samma veva. Vi hjälps åt att dra gäster till området, och det är kul med lite konkurrens. Medan Emma Shields bossar för allt i matväg hittar vi ett par namnkunniga profiler även inom dryck. För vinet står Ellen Franzén som senast kommer från tvåstjärniga Gastrologik. Baren rattas dessutom inte minst av Jimmy Dymott som var med och drev prisbelönta Little Quarter, även denna på Hornsgatan, för ett antal år sedan. – Under bar himmel har Söder allt en takterrass ska ha: två fantastiska barer, en korvkiosk, en sinnessjuk utsikt som får hjärtat att sucka av stolthet över stockholmskärlek och söderromantik, hälsar Jimmy Dymott. Freyja och den tillhörande takterrasen Söder hittar du på Hornsgatan 18.