AMES 1
DRYCK CHATEAU MONT-REDON TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO
: PRESSBILD Vinodlingarna på Mont-Redon går tillbaka till romartiden. Namnet Mont-Redon kommer från latinet och betyder ”runt kullen”. Vinrankorna planterades i botten av en kulle för att vara skyddade mot mistralvinden. Redan på 1300-talet var Mont-Redon en del av påvens mark och därmed erkänd som vingård. Den moderna eran startar i början av 1900-talet då Henri Platin tog över vingården. Därefter har släktingarna i Platins anda kontinuerligt utökat Mont-Redons egendomar. Mont-Redon har stora vinodlingar i hela Rhône området. Idag är Jean Abeille Mont-Redons vinmakare och ideolog som driver företaget tillsammans med Didier Fabro, båda barnbarn till Henri Plantin. Han står fast vid Mont-Redons traditioner samtidigt som han använder sig av ultramodern teknologi, i en helt ny anläggning, för att göra vinet så bra som möjligt. Mont-Redon-Réserve Rouge Ett mycket prisat vin som utsetts till ”Årets röda vin”. Består av druvorna Grenache 70 procent, Cinsault 20 procent och Syrah 10 procent. Färgen är djupt röd. Den påtagliga doften är litet kryddig och bärig. Smaken är mjuk och behaglig med inslag av hallon, jordgubbar och örter. Passar bra till kött av olika slag och är väl lämpat vid grillning. Chateau Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Château Mont Redon är den största vingården i Châteauneuf-du-Pape. Druvorna handplockas och går igenom en elektronisk druvsortering för att detta vin ska vara av högsta klass. Det varma och torra klimatet ger en fyllig och bra frukt i vinet. Lagring sker i bourgognefat. Druvorna i vinet är Grenache 65 procent, Syrah 15 procent, Cinsault 10 procent, Mourvedre 5 procent och Muscardin 5 procent. Doften har tydliga inslag av fat och bär. Smaken är tilltalande där vi kan känna inslagen av lagerblad, plommon och fat. Eftersmaken är lång och god. Ett toppvin lämpligt till alla former av mer tyngre kötträtter. En njutning. VINTIPS Grenachedruvan Grenache är en blå druva med ursprung i Spanien. Den odlas över hela världen men mest i områdena Priorat och Rhone. Druvan behöver mycket sol. Smaken är bärig och kryddig. Grenache gör sig bra i blandning med andra druvor, gärna Syrah. ® Mont-Redon Réserve Rouge Nr 5461, 125 kronor Vinupplevelse Chateau Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Nr 2811, 299 kronor 36