Maxikökets Broschyr 1
Inspiration till grillen Vegospett med linssallad
och melontzatsiki 4 portioner. Medel. Tid: 40 minuter. Grillspett 600 g kålrot (alt. rotselleri) 2 msk srirachasås 1 msk olivolja 1/2 tsk salt grillspett Linssallad 4 portioner torkade röda linser 500 g nätmelon 1 silverlök 65 g rucola 2 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger 3 krm salt 150 g vitost Melontzatziki 200 g nätmelon 3 krm salt 3 dl grekisk yoghurt, 10% 1/2 tsk honung 2 krm svartpeppar 1. Linssallad: Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen, låt svalna något. 2. Grillspett: Skala och dela kålroten. Skiva den tunt på mandolin och blanda med srirashasås, olja och salt. Låt marinera i ca 5 minuter, tills kålen mjuknat. 3. Trä kålskivorna på spett och grilla på direkt värme ca 3–4 minuter per sida. 4. Linssallad: Skala melonen och skär den i tärningar. Skala och skiva löken. 5. Blanda linser, melon, lök, rucola, olivolja, vinäger och salt. Smula över osten. 6. Melontzatziki: Skala och riv melonen på den grova sidan på rivjärnet och lägg i ett durkslag. Blanda med salt och låt dra ca 5 minuter, så att överflödig vätska försvinner. 7. Blanda melonrivet med yoghurt och honung. Krydda med svartpeppar. 8. Servering: Servera grillspetten tillsammans med linssalladen och tzatzikin.