Maxikökets Broschyr 1
Grillad lax med jerkkryddor & paprikaröra 4 porti
oner. Medel. Tid: över 60 minuter. Lax 1 grillplanka (alt. vedträ, träskärbräda, planksteksplanka eller grillhalster) 2 tsk kryddpeppar 1 tsk chiliflakes 1 tsk kanel 1 tsk torkad timjan 1 tsk rörsocker 1 tsk salt 500 g laxfilé i bit Sötpotatis 800 g sötpotatis 2 msk olivolja 1/2 tsk salt 1/2 tsk nymald svartpeppar 65 g mâchesallad 150 g fetaost Paprikaröra 1 lime, skal och saft 1 burk (200 g) grillad paprika 1 dl hel och skållad mandel 2 krm salt 1. Lax: Lägg plankan i blöt minst 5 timmar innan grillning. 2. Sötpotatis: Sätt ugnen på 225°C. 3. Skala och skär potatisen 2 cm stora bitar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter tills potatisen är mjuk, rör om då och då. Tips! Har du inte tid att lägga grillplankor i blöt, så fungerar det utmärkt med ett grillhalster, men plankan ger väldigt god smak. 4. Lax: Mortla alla kryddor till en rub. 5. Häll kryddorna över laxen och vänd runt så hela fisken täcks. 6. Lägg laxen på plankan. Grilla laxen på plankan, på grillgallret, på indirekt värme, under lock ca 15 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, låt vila ca 5 minuter. 7. Sötpotatis: Häll potatisen i en skål och blanda med mâchesallad och smulad fetaost. 8. Paprikaröra: Riv yttersta skalet från limen och pressa ur limesaften. Mixa paprikan, tillsammans med oljan den ligger i, limeskal och saft, mandel och salt till en slät röra. 9. Servering: Servera laxen på plankan med sötpotatissalladen och paprikaröran. Bowl med grillost, sparris och misokräm 4 portioner. Medel. Tid: över 45 minuter. Misokräm 1 ägg 1 msk ljus misopasta 2 tsk yuzu alternativt 2 msk limejuice 1/2 tsk honung 3 krm salt 1 1/2 dl neutral rapsolja 4 portioner havreris 2 förp (à 200 g) grillost 1 förp (à 250 g) grön sparris 1 förp (à 125 g) salladslök 2 msk neutral rapsolja 1 gurka 1 förp (à 250 g) frysta sojabönor 2 msk japansk soja 2 msk yuzu alternativt 2 msk limejuice 1 msk mirin 1 förp (à 100 g) ärtskott 1/2 dl svarta sesamfrön 1. Tina sojabönorna. 2. Misokräm: Mixa ägg, misopasta, yuzu, honung och salt med en stavmixer. Tillsätt oljan lite i taget, tills det binder ihop till en majonnäs. 3. Koka havreris enligt anvisningen på förpackningen. 4. Skär grillosten i skivor och skär av nedersta delen på sparrisen. 5. Vänd grillost, sparris och salladslök i oljan. 6. Dela gurkan på längden. 7. Grilla grillost, sparris, salladslök och gurka ca 3–4 minuter. Vänd ost och grönsaker ofta, så att inget bränns. 8. Strimla salladslöken. Skiva gurkan. 9. Blanda havreris, salladslök, sojabönor, soja, yuzu och mirin. 10. Servering: Lägg ris, grillost, sparris, gurka och ärtskott i djupa skålar. Ringla över misokräm och toppa med sesamfrön.