NG Malmö 1
Krog Bäst just nu I slutet av februari börjar det
kännas som att vintern aldrig kommer släppa taget om oss. När det känns som att mörkret och kylan har oss i ett järngrepp vill åtminstone jag äta och dricka på ställen som gör mig trygg, där jag vet vad jag får. Nedan listar jag ställen som gör mig trygg. SAMURAI SUSHI Östra förstadsgatan 31, samurai-sushi.se I en ganska liten lokal vid Värnhem, som kanske inte väcker någon större uppmärksamhet för den som passerar förbi, ligger Samurai Sushi. Ibland vill man bara ha en stabil, trygg och bra vardagssushi utan några konstigheter. Prisvärt och med bra luncherbjudande. Öppet: mån-fre 11–20, lör-sön 12–20. ART OF SPICES Bergsgatan 15A, artofspices.se Tyvärr kryllar inte Malmö av bra indiska restauranger. I korsningen Bergsgatan/Spångatan finns dock Art of spices som jag tycker är ett av stans bättre indiska ställe. Inget superspektakulärt eller överdådigt, men väl värt ett besök. Öppet: mån-tor 11–22, fre 11–23, lör 12–23, sön 12–20 LAZIZA Baltzargatan 21, laziza.se Den libanesiska buffén på Laziza har funnits på Baltzargatan sedan 2010 och förgyllt malmöbornas luncher. Den verkar fortsatt vara lika populär och har sedan några år tillbaka även öppnat på Dockan. Perfekt lunch om man är ett större sällskap med olika krav på kosten. På helgerna serveras brunch med dessertbuffé. Öppet: mån-fre 11–15, lör-sön 10:30–17:00. MYGEL Lodgatan 3B, mygel.nu 5 Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i. Men allt sedan Mygel slog upp portarna i december 2020 har folk hittat ut till Frihamnen i Malmö för att äta lunch på vardagarna och brunch på helgerna. Från utsidan ser den gamla tegelbyggnaden inte mycket ut för världen. I marken syns en gammal tågräls som en gång ledde lok in i byggnaden och man hade knappast kunnat gissa att en restaurangverksamhet bedrivs därinne om man bara passerade förbi. På insidan är det gamla lokstallet är sparsamt och luftigt inrett. Lokalen är stor och har högt i tak. Träborden står utspridda på behörigt avstånd från varandra. De gamla träbalkarna i taket tillåts vara framträdande och betonggolvet är slitet. Känslan av att vi befinner oss i ett gammalt lokstall finns verkligen kvar. Trots att vi befinner oss i en gammal industrilokal i ett hamnområde är det ändå en varm och mysig känsla på Mygel. Vi besöker Mygel under en vardagslunch. Menyn är sydeuropeiskt präglad 82 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2022 och framför allt italienskt. På dagens meny står pasta all’arrabiata med buffelmozzarella för 125 kronor eller bruschetta med hokkaidopumpa, fårostkräm, svartkål och kronärtskocka för 135 kronor. Till förrätt, som ingår i priset, får vi en oljig paprikaröra med kikärtor, pinjenötter och bröd. Vi beställer in en av varje rätt på menyn. All’arrabiatan är väl tillagad. Tomatsåsen är mild och mjuk i smakerna och man känner en liten hint av olivolja. Pastan är kokt så att den fortfarande har spänst och tuggmotstånd utan att vara för hård. Bruschettan är lite mer smakrik och lite spetsigare i sina smaker, men fortfarande balanserad och varje ingrediens är framträdande. Allt är väldigt gott och det märks att det här är lagat av någon som kan mat. Den enda invändningen mot Mygel är att det kanske inte är Malmös mest lättillgängliga ställe om man inte har bil. Men om man har vägarna förbi eller befinner sig nära Malmös hamnområde är det verkligen väl värt ett besök. Öppet: Onsdag-fredag 11:30-14:00, lördag-söndag 10:30-15:00. BREWDOG Baltzargatan 25, brewdog.com Jag brukar egentligen ha ganska svårt för kedjor som säljer in koncept på det här viset. Men med ett stort utbud av öl från lokala bryggerier gör de ändå sitt för den lokala krogscenen. I standardutbudet vet vad man får men man kan även testa något nytt i deras tillfälliga sortiment. Öppet: mån 14–23, tis–tor 14–00, fre–lör 12–01, sön 14–23. DI PENCO Roskildevägen 3, penco.se Ibland känns det kanske som att vi tar denna malmöinstitution lite för givet. Man kan känna sig helt trygg i att man blir serverad god och väl tillagad pasta på di Penco. Öppet: mån 10–15, tis–tor 10–20, fre 10–22, lör 16–22. RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se