NG Malmö 1
Krog GLÄDJERÖTTER OCH ELDVIN TILL ÄHLM MARKET Sys
trarna Evelina och Emma Sköld öppnar nytt i Åhléns före detta lokaler på Storgatan i Ängelholm. RED SHOE BAR ÄR TILL SALU Malmös enda gaybar flyttar till Köpenhamn. KRÖGARNA BAKOM RED Shoe Bar ger upp kampen om alkoholtillståndet på svensk mark och flyttar istället till nya lokaler i Köpenhamn där planen är att öppna någon gång i april. LOKALERNA PÅ DROTTNINGGATAN 36 längs med Södra förstadskanalen ligger nu ute till försäljning. DET ÄR SYSTRARNA Skölds salladskoncept Roots of Happiness som tillsammans med Suat Yücels Eld & Vin blir de första restaurangerna att ta plats Ängelholmarnas nya sällskapsrum ÄHLM Market. Köpcentrat öppnar under sommaren 2022 i centrala Ängelholm. KROGNYHETER Senaste nytt från krogens underbara värld. TEXT: REDAKTIONEN RIKTIG DÖNER PÅ SUNDEVEDSGADE Titta efter den långa kön för att hitta. FLICKORNA LUNDGREN PÅ SKÄRET I NY REGI Det populära trädgårdscaféet får nya ägare. EFTER 34 ÅR vid ägarrodret lämnar paret Mats och Ann-Lie Fejne vidare nycklarna till Flickorna Lundgren på Kullahalvön. De fem nya ägarna är samtliga stammisar på caféet sedan tidigare. Ny verksamhetsledare på plats blir Gunilla Tegelberg, som även hon har en stark koppling till Skäret och Kullabygden. – Jag kommer att ge mig in i detta med liv och lust, väl medveten om vilket stort ansvar det är, säger Gunilla Tegelberg. Jag kan lova att alla gäster kommer att känna igen sig, men min målsättning är också att hela tiden förbättra hela gästupplevelsen på detta unika ställe, säger Gunilla till tidningen White Guide. DEN NYA LEDNINGEN tar över verksamheten den 1 mars och räknar med att kunna öppna lagom till påsk. JA TACK, VI BESÖKER GÄRNA KÖPENHAMN Ett av matstadens senaste tillskott DET HAR SNACKATS länge om Jonathan Tams, den tidigare kökschefen på Relaes, kommande ställe Jatak. Med facit i hand lever de upp till hypen. EFTER EN KORT betaperiod i januari tar restaurangen nu emot bokningar månad för månad men det gäller att hänga på låset då dessa fylls upp rasande kvickt. DEN LÅG RAKT över gatan från Bahnhof Zoo, Kadir Nurmans kebabkiosk i Västberlin. Han sålde vad många hävdat var världens första Döner Kebab 1972 efter att finurligt listat ut att tyska arbetares snabba lunchalternativ var skrala och därför bestämde sig att packa en traditionell turkisk kungamåltid med grillade köttspett, ris och grönsaker in i ett durumbröd. Utan ris var lika med högre vinst, han tog lite stark sås istället. SEDAN DESS HAR många försökt slå hål på denna story, Mehmet Aygün lindade ju minsann in sitt kebabkött i bröd året före i samma stad. Och Nevzat Salim gjorde ju något liknande i Reutlingen redan 1969. I en food truck. Nevzat - alltid steget före. OAVSETT VAD SOM är sant så blev Döner Kebaben mäktigt populär. Den spred sig men smakar konstigt nog annorlunda var i världen du råkar köpa den. Har man varit i Berlin så vet man hur den ska smaka. Och har du abstinens så behöver du nu bara åka hälften så långt. Köpenhamn har nämligen fått sin första Döner Kebab-kiosk som gör dem som de ska göras. På spröda, ångade bröd av handknådad deg trängs tunt, marinerad kalvkött, friska grönsaker och den livsviktiga dressingen på yoghurt, mayonnaise och örter. Finns tre varianter, kreuter, knoblauch och scharf - det är den skarpa. BERLIN DÖNER LIGGER på Sundevedsgade 38 och har öppet tis-sön 12-20. 84 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2022