Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 19 • VECKA 19 • ONSDAG 6 MAJ • 2020 • ÅRG 25 Tema Hem & Trädgård 17 Att odla sina egna grönsaker Caroline Fagerberg från Åkersberga vill se en högre grad av självförsörjning och uppmanar alla att börja odla nu. Det har redan börjat spira i Caroline Fagers grönsakslandoch hon hjälper gärna andra att komma igång som vill börja odla. I Covid-19 pandemins spår höjer bland andra WHO ett varnande finger för att det kan komma att bli livsmedelsbrist eftersom så många länder, inklusive Sverige, är till stor del beroende av import av många livsmedel. Caroline Fagerberg från Åkersberga vill se en högre grad av självförsörjning och uppmanar alla att börja odla nu. – För mig är det jag gör en del av den stora omställning vi alla på jorden är del i just nu. Vi behöver skapa en jord där alla kan överleva och må bra. Alla kan göra något för att komma igång. Själv är jag lyckligt lottad med mark, eget vatten och solceller. Jag komposterar och odlar massor av ätbara saker. Om jag fick skulle jag kunna ta hand om min egen avföring också. Jag tror att vi behöver bli mer självförsörjande lokalt, säger Caroline Fagerberg Caroline Fagerberg lever som hon lär och har fortfarande kvar rotsaker och potatis från förra årets skörd. Ute i grönsakslanden spirar vitlök och spenat och i söderfönstret står tomatplantorna på rad. Hon håller som bäst på att omvandla sin tomt i Gottsunda till en skogsträdgård. Det är ett sätt att odla där växterna hjälper varandra. Fruktträd blandas med valnötsträd och hasselbuskar. Under träden planterar Caro1 Att anlägga en odlingsbädd I botten av högen lägger Caroline Fagerberg ett lager kvistar (1), sedan ett lager obrunnen hästgödsel (2), därefter kommer och löv eller ogräs (3) och sist ett lager med kompost och matjord (4). Varje lager är ungefär 20 centimeter högt. Där kan man odla tätt och flera omgångar. Foto: privat Foto: Monique StalåS HörnSten line grönsaker. Bärbuskar har också en självklar plats hemma hos henne liksom insektshotell. – Men det är inte bara mat jag får ut av odlandet. Det är en glädje att se hur jorden skapar växter bara man hjälper den på traven. Frisk luft och en stark kropp får jag på köpet, säger Caroline Fagerberg. Caroline började odla när hon var 17 år och menar att man inte ska vara rädd för att prova och inte heller så noga med att allt måste sås i tid. Ofta kan man få en mindre skörd även om man kommer igång sent, speciellt när man odlar med hjälp av odlingsintensiva högar. – För den som vill börja odla rekom2 3 Odla mer för att bli självförsörjande på grönsaker och bli glad och frisk samtidigt. Boktips & länkar "Skogsträdgården: odla ätbart överallt" - Philipp Weiss, Annevi Sjöberg ”Stefans lilla gröna” - Stefan Sundström ” Permakultur: framtiden i din trädgård” - Ylva Arvidsson , Johan Arvidsson https;//facebook.com/omställning.net/live/ Https;//omställning.net/ menderar jag potatis. Det är ett enkelt sätt att förbereda jord som inte har odlats förrut. Squash och bönor är andra bra grönsaker, där man får en riklig skörd. Jag tar gärna emot människor som vill lära sig mer om till exempel hur man börjar på obearbetad mark, kompostering och omställningsrörelsen. För de som inte har någon egen trädgård så skulle jag önska att kommunen upplät mark för odling. Så har man exempelvis gjort i Växjö. I Tantolunden finns det också en gemensamhetsodling, man kan läsa på nätet om dem, avslutar Caroline Fagerberg. Monique Stalås Hörnsten 4 VÅRFIXA HEMMA! VI LEVERERAR MATJORD, SAND OCH GRUS TILL ER TOMT - Allt från ett helt flak till små lass i säck STORSÄCKAR STORSÄCKAR - Avfall vid byggentreprenader och privata projekt. CONTAINER - Omhändertas och återvinns på ett miljöeffektivt sätt. Upp till 30 m3 STOPP I AVLOPPET? - Vi har slam- och spolbil och löser ert problem. TRÄDFÄLLNING - Både stora och små jobb. info@ekstrands.net Kvalitets- och miljöcertifierat enl ISO 9001 och ISO 14001 SLAM-/SPOLBIL KRANBIL . CONTAINER