Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 19 • VECKA 19 • ONSDAG 6 MAJ • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se 29 kultur &nöje KÖP 10 DAGENS LUNCH, FÅ 12 Köp 10 st dagens lunch för 1.000 kr så får du 2 st extra (värde 200 kr) (Gäller ej bröd och alkohol). Erbjudandet gäller t o m 31 maj 2020. Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 Annonsera under inslaget mat & krogliv Till minne: Per Olov Enquist Den 25 april avled författaren, dramatikern, regissören och Vaxholmsbon Per Olov Enquist efter en längre tids sjukdom. Per Olov Enquist räknas som vår internationellt mest framstående dramatiker och författare. Han slog igenom 1964 med romanen ”Magnetisörens femte vinter” och hade även stor framgång som dramatiker, bland annat med ”Tribadernas natt”. Han skrev även flera filmmanus. I början av 2000-talet flyttade Per Olov Enquist till Vaxholm där han bodde tillsammans med hustrun Gunilla Thorgren i en gul villa på Badhusgatan nära Norrhamnen. Han kunde ofta ses promenera runt i området med sin schnauzer på morgnarna innan han åkte in till sin arbetslägenhet på Södermalm inne i Stockholm. Ingalill Blomqvist lärde känna Per Olov Enquist när hon i egenskap av ordförande för Vaxholms biografteater under några år anordnade kulturkvällar på bion, och där Per Olov medverkade en gång. – Per Olov brukade spela tennis med min man Bengt Danielsson, så vi träffades en del. 2008 hade han precis kommit ut med sin självbiografi ”Ett annat liv” och jag försökte övertala honom att komma och prata om boken på en av kulturkvällarna. Per Olov var väldigt tveksam eftersom han sade att han var så blyg, men till slut gick han med på att ställa upp, på villkoret att det var jag som var moderator i samtalet. Jag var jättenervös inför kvällen och hade gjort ett mycket grundligt förarbete där jag noga läst hans bok och laddat upp med ett gäng frågeställningar, men det första som hände var att han bröt hela min kedja med frågor genom att sväva ut åt något annat håll. Men det blev ett mycket trevligt timslångt samtal, som verkligen uppskattades av alla som var där, minns Ingalill. Efter framträdandet förärades författaren, istället för blommor, med ett helrör – en liten blinkning till att han i boken varit så öppen med att skildra sitt alkoholmissbruk. Röret innehöll naturligtvis inte sprit, utan tennisbollar. – Per Olov skrattade gott åt att han fick ett helrör, som tack, säger Ingalill. Hon beundrar honom som författare och har läst alla hans böcker. – Som människa var han väldigt inkännande, varm och rolig. Det blev alltid spännande samtal tillsammans med honom, säger hon. Även musikern Lars Zackrisson har många fina minnen av Per Olov Enquist, som han lärde känna genom vänkretsen i Vaxholm. – Han höll en stor 80-årsfest på Tornvillan där han omgav sig med sina barnbarn vid honnörsbordet. Det blev en varm fest med många givande samtal. P O hade önskat att jag skulle spela dragspel och det var roligt att få bidra med det, berättar han. Eftersom både Lars och Per Olov är från Västerbotten förenades de i sin fäbless för surströmming. – I Gunilla Mourous och Bertil Ivarssons lilla lusthus träffades vi en gång varje sommar för att äta surströmming. Våra respektive var inte med, de åt istället kräftor hemma hos P O och Gunilla Thorgren. Jag har fina minnen från våra stunder tillsammans. Han hade ett politiskt engagemang och upprördes av orättvisor. Jag minns hans underfundiga humor. Ibland ville han provocera fram en debatt, men alltid med glimten i ögat. En enkel och mycket trevlig samvaro runt surströmmingen. Efteråt gick vi till P O och Gunilla för kaffe och efterrätt, och för återförening med våra respektive. Vi är många som idag saknar P O i Vaxholm, som på något sätt också tillhörde gatubilden med sin hund, säger Lars Zackrisson. Som människa var han väldigt inkännande, varm och rolig. Per Olov Enquist blev 85 år. Jesper Almén redaktionen@fixmedia.se DET HÄR FOTOT på Per Olov Enquist togs hemma i hans villa i Vaxholm av fotografen Peter Nerström inför en kulturkväll på Vaxholms biografteater 2008. Foto: Peter nerström Förmånliga paket om 3, 6 eller 12 annonser KONTAKTA OSS SÅ BERÄTTAR VI MER Marie-Anne Borgenengh Åsa Hederstedt www.akersbergakanalen.se 070-653 49 95 073-656 90 38 BOKA IN EN PRIVAT VISNING PÅ VAXHOLMS BIOGRAF! På grund av den rådande krisen har vi behövt ställa in och anpassa vår verksamhet! Då det inte kommer några nya filmer, kan vi inte ha någon planerad filmvisning för närvarande. Men det går bra att boka in en privat visning hos oss! Det finns ca 50 filmer att välja mellan, både nya och klassiker. Sällskap mellan 5-50 personer är välkomna. Priset är 500 kr + ordinarie biljettpris. Vi kan även duka upp med popcorn om så önskas! Gör din bokningsförfrågan direkt till info@vaxholmsbiograf.se U 24 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Åkersberga Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA AKTER BAREN Å K E R S B E R G A S # 1 B A R M E D H I S S A D E S E G E L S E D A N 2 0 1 6 M Å N D A G 2 5 D E C E M B E R När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. JA solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: Jesper Almén Foto: monique stAlås hörnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. JA JOHAn KARLSSOn Foto: l. emmoth Foto: Jesper Almén Andra bullar i Vaxholm n VAXHOLM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. JA mat & krogliv