Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 19 • VECKA 19 • ONSDAG 6 MAJ • 2020 • ÅRG 25 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM • NR 19 • VECKA 19 • ONSDAG 6 MAJ • 2020 • ÅRG 25 Tema Hem & Trädgård 21 Foto: Jesper AlméN Med en hydroponisk odlingslåda i köksfönstret kan du ha tillgång till färska kryddor året om. Foto: NelsoN Hydroponisk odling - hetare än någonsin H y dr oponisk odling är egentligen inget nytt påfund. Redan de gamla grekerna ägnade sig åt denna odlingsform, och det finns teorier om att ett av antikens sju underverk, Babylons hängande trädgårdar, odlades på detta sätt. De flesta färska kryddor som du köper i livsmedelsbutiken drivs fram genom just hydroponisk odling. Vad det handlar om är alltså att grödorna odlas i ett slutet ekosystem med hjälp av endast vatten, växtnäring, gott om ljus och syre. Den senaste odlingstrenden är att odla basilika och andra färska kryddor i vatten, utan jord- i en blomlåda i köksfönstret. På det här sättet har man bladgrönt till maten året om. Att hydroponisk odling blivit så populärt den senaste tiden beror på att flera företag tagit fram speciella hydroponiska kit med slutna blomlådor, växtnäring och färdiga fröpuckar som gör odlingen extremt enkel. Minna Axelsson på Åkersberga Växtförsäljning har märkt av en rejäl försäljningsökning av hydroponiska paket i butiken nu i vår. – De första lådorna av den här typen dök upp för ett par år sedan. Nelson Gardens var bland de första att producera en produkt som verkligen fungerar bra. De experimenterade länge med framtagning av rätt recept för växtnäringen. Nu finns flera odlingskit från olika tillverkare på marknaden, till och med Ikea har tagit fram ett eget system, säger hon. Hur går det då till? Jo det är väldigt enkelt. Den slutna blomlådan fylls med vatten och lite växtnäring. I lådans lock stoppar man ner små puckar med fröer i. Lådan tillsluts och ställs i ljust läge, till exempel köksfönstret. Under årstider när solen inte skiner så länge på dagen kan det behövas lite extra ljus i form elektrisk belysning. Sedan är det bara att låta lådan stå ifred i tre-fyra veckor innan grödorna kommer upp. Man behöver fylla på med lite mer vatten och eventuellt mer växtnäring, men i övrigt sköter sig växterna själva. Det som fungerar allra bäst att odla på det här sättet är snabbväxande grödor som kål, örter och bladgrönsaker. – Jag odlar främst basilika i min låda. Basilika som man köper i livsmedelsbutiker eller odlar i kruka brukar ju ganska snabbt dö ut eftersom näringen tar slut. På det här sättet har jag tillgång till färsk basilika året om, säger Minna Axelsson. I den här hydroponioska odlingslådan växer pak choi-en Minna Axelsson är entusiastisk hydroponodlare. Här förevisar hon ställningen med ljusrör som kan behövas som extraljus under de mörka årstiderna. Foto: Jesper AlméN Jesper Almén kålsort som påminner om mangold och ofta används i wok och andra orientaliska rätter. Foto: mAJA AxelssoN Små puckar med fröer sätts ner i lådan. Vips växer det upp örter. Foto: NelsoN Gammal teknik Det finns teorier om att drottning Semiramis hängamde trädgårdar i Babylon, om de nu har funnits, var resultatet av hydroponisk odling.