Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Hemlagat Alla kan baka bröd! Från focaccia till fr
allor – recept att lyckas med!
Baka bröd lätt som en plätt Från frukost ti ll mi
ddag Baka bröd ! Från limpa ti ll baguet te / Recept Snabba filmjölkslimpan Det här receptet är verkligen för alla, oavsett hur mycket man har bakat förut. Enkelt att baka, gott att äta! 2 limpor / ca 10 min + 1,5 h gräddning 1 l filmjölk 3,5 dl rågkross 1 dl hela linfrön 1 dl hela pumpakärnor 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 dl mörk sirap 1/2 dl havrekli 12 dl rågsikt 1. Värm ugnen till 175˚. Rör samman fil, sirap och bikarbonat och blanda med övriga ingredienser i en stor skål. Rör om ordentligt. 2. Smörj två 1,5-liters brödformar och fördela smeten jämnt i dem. 3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Brödet är färdigt när det släpper från kanterna och är genomgräddat. Testa gärna med en baksticka som du sticker in i mitten av brödet. Degen ska vara lite smulig och fuktig men inte kladdig. Om brödet får för mycket färg innan det är färdigbakat kan du täcka över med lite aluminiumfolie. 4. Vänd ut bröden ur formarna direkt efter bakning och låt svalna under bakduk på galler. 1. Rör ihop mjöl, salt, vallmo och torrjäst. Tillsätt vatten och olivolja och arbeta samman hastigt med en träslev till en kladdig deg. Olja in kanterna på skålen och täck med plastfolie. Låt stå och jäsa i rumstemperatur under natten eller i minst 10 timmar men gärna uppemot 14 timmar. 2. Värm ugnen till 225 grader varmluft och låt en gjutjärnsgryta stå i ugnen under tiden (med lock). Stjälp upp degen på mjölat bakbord men knåda den inte. Bara vik in kanterna under degen och forma den till en rund limpa som påminner om en boll. Tänk på att ju mindre du hanterar degen och trycker till den, desto bättre blir den. Lyft försiktigt över degen på bakplåtspapper och täck med ren kökshandduk under tiden som ugnen värms upp. 3. Ta ut den varma gjutjärnsgrytan (var försiktig) och lägg ner hela bakplåtspappret med limpan i grytan. Sätt på locket och ställ tillbaka in i ugnen. Grädda med locket på i ca 30 minuter. Ta upp brödet från grytan och låt grädda i ytterligare 15 minuter direkt på gallret. Ta ut brödet och låt svalna på galler. kökshandduk eller plastfolie och låt stå i ca 10 minuter. Hamburgerbröd med potatis "Potato bun" är en stor trend i USA. Potatis i degen ger fluffiga, sega och saftiga bröd. 9 bullar / 30 min + ca 1,5 h jäsning + 15 min gräddning Latmansbröd över natten För att baka det här smarta brödet behöver du en gjutjärnsgryta. 1 bröd / 10 min + minst 10 tim jäsning + 45 min gräddning 15 dl vetemjöl special 1 3/4 dl rågsikt, dinkelfullkorn eller grahamsmjöl 1 ½ tsk salt ½ tsk torrjäst ½ dl vallmofrön 4 dl rumstempererat vatten 1 msk olivolja 250 g skalad mjölig potatis 2 msk rumstempererat smör 5 dl mjöl 1 msk socker 2 tsk torrjäst 1 tsk salt 2 ägg (1 att pensla med) vallmofrön och sesamfrön till toppen 1. Skär den skalade potatisen i mindre bitar och koka mjuk i saltat vatten, men bara vatten så att det precis täcker potatisen. Spara ca 1 dl av kokvattnet och ställ åt sidan innan du häller av potatisen. Ånga av potatisen genom att ställa tillbaka grytan med potatisen på den varma plattan och låta eventuell överflödig vätska ånga bort i en dryg halvminut, skaka på potatisen lite under tiden. 2. Mosa potatisen med en potatispress eller stöt och rör ner smöret. Täck med Focaccia Makalös focaccia som kräver sin tid men blir makalöst god. I själva verket är det tiden som gör allt arbete, det enda som krävs är att du arbetar degen några minuter och sedan viker den några gånger. Sedan blir den fantastisk när du gör annat! Ca 8 portioner (1 plåt) / 25 minuter + 24 h jäsning + 20 min i ugn 5 dl vatten, 20 grader 100 g jäst 1,25 l vetemjöl special 2 dl olivolja 1 msk salt 1. Rör ihop vatten och smulad jäst. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta / forts. s. 18 Hemlagat 17 3. Blanda under tiden mjöl, socker, jäst och salt i en skål. Tillsätt den varma potatisen och blanda med händerna eller degkrokar tills allt blandats ordentligt. Tillsätt 1 ägg och potatisvattnet och arbeta degen med degkrokar i maskin på låg hastighet i ca 8–10 minuter tills degen är mjuk och fortfarande lite varm. 4. Täck över degen med plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa tills degen har dubbel storlek, vilket tar ca 30-40 minuter. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 9 lika stora delar. Rulla till bollar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt vila i ca 15 minuter. 5. Pressa till varje boll till en platt puck (eller så att de ser ut lite som en biff). Lägg tillbaka på plåten och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Väm under tiden ugnen till 220 grader. 6. Vispa upp det resterande ägget tillsammans med 1 msk vatten. Pensla bröden med äggvispet och strö över vallmo- och sesamfrön på toppen om så önskas. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Gräddar din ugn ojämnt kan det vara bra att vända plåten efter halva tiden. Låt svalna på galler och frys in de bullar som inte ska användas den närmsta dagen.
Hemlagat Möt Martina Haag: Martina Haag har sin eg
en twist på matkärlek.
Hemlagat Mys med brunch Ljuvliga rätter för långa
och lata morgnar.
Hemlagat Fisk i säsong — hurra! Laga mumsigt av gö
s, torsk och abborre.
Hemlagat Vårsallad på 5 sätt Varma, matiga och frä
scha.
Hemlagat Lyckas med fisken: Här är bästa tipsen