Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Försmak Välkommen vår v int e r / Råvaran Gurkmej
a — en gyllene superkrydda / Hållbart Coca-Cola i Sverige är först i världen med att gå över till 100 procent återvunnen plast i petflaskor som tillverkas i Sverige. Med detta initiativ vill Coca-Cola bidra till omställningen mot en cirkulär ekonomi där alla förpackningar samlas in, återanvänds eller återvinns. Att öka andelen återvunnet material i förpackningar är ett effektivt sätt att minska deras koldioxidavtryck. Förändringen innebär en minskad användning av nytillverkad plast med cirka 3 500 ton per år. Övergången avser varumärkena CocaCola, Fanta, Sprite samt Bonaqua och omfattar omkring 40 olika varianter. Du känner kanske igen gurkmeja som den gyllene kryddan? Men hur ser råvaran ut? Jo, den bruna, knöliga roten finns bland grönsakerna – lik ingefära, men mindre. Färsk smakar den bittert och pepprigt. Som mald krydda används den inte för sin smak, utan för färgen. Gurkmeja har använts som naturläkemedel i tusentals år, inte minst inom indisk läkekonst. Här hemma har den blivit populär i hälsoshots, och i ”golden milk” (se recept sid 58). Bild: StockFood / Citat ”De senaste åren har jag blivit mer lyhörd för vilken mat som faktiskt boostar mig både fysiskt och mentalt, och insett att maten kan rusta mig för det ibland ganska hektiska liv jag lever.” Frida Ronge, kock, om sin nya bok Food retreat — 100 hälsosamma & energirika recept . / Aktuellt i butik 2 Salta det söta Salt har en otrolig förmåga att lyfta fram och förstärka olika smaker. En nypa salt i kladdkakan skjutsar upp chokladsmaken. Och prova ett par kryddmått flingsalt i smuldegen till en äppelpaj! 3 Oops, för starkt? Smart i farten Från Eldorado kommer nya müslibars med havre och nötter, perfekta att packa med sig och äta i farten. Råkade det bli lite mycket chili i grytan? Släng i en klick extra smör eller en skvätt grädde eller olja; fett mildrar nämligen hetta. Bra att veta: I magra rätter är det bra att vara försiktig med chilin eftersom den känns mycket tydligare. En gnutta socker kan också hjälpa till att mildra hettan i till exempel en salsa eller sås. 8 Hemlagat Den senaste tiden har den starkt gul-orangea — gyllene! — kryddan gurkmeja skjutit upp som en raket i popularitet. Förutom i maträtten curry, vill vi ha den som ”superfood” i shots och ”golden milk”. / Tips för bästa smak Mildra och maxa Varför blir salladen godare med en vinägrett? Jo för att sälta och syra mildrar bladens beska. Det finns fler knep för att mildra — eller öka på — smaker. 1 Laga till beskan Beskan är kanske den grundsmak flest har ett tveksamt förhållande till. Förutom med hjälp av salt och syra mildras råvarors beska smak genom tillagning. Jämför med hur färsk vitkål smakar med om du fräst den en stund i pannan. Fett hjälper också till: det är ingen slump att den superbeska endiven smakar ljuvligt gratinerad med grädde och ost.
Hemlagat Alla kan baka bröd! Från focaccia till fr
allor – recept att lyckas med!
Hemlagat Möt Martina Haag: Martina Haag har sin eg
en twist på matkärlek.
Hemlagat Mys med brunch Ljuvliga rätter för långa
och lata morgnar.
Hemlagat Fisk i säsong — hurra! Laga mumsigt av gö
s, torsk och abborre.
Hemlagat Vårsallad på 5 sätt Varma, matiga och frä
scha.
Hemlagat Lyckas med fisken: Här är bästa tipsen