Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Hemlagat Alla kan baka bröd! Från focaccia till fr
allor – recept att lyckas med!
Hemlagat Möt Martina Haag: Martina Haag har sin eg
en twist på matkärlek.
Hemlagat Mys med brunch Ljuvliga rätter för långa
och lata morgnar.
Hemlagat Fisk i säsong — hurra! Laga mumsigt av gö
s, torsk och abborre.
Äpp l e Vinjet t bl ah bl ah Fisk i sä song Nya s
ä l l skap & smaker / Recept Fish tacos Asiatiska moules En klassisk rätt med musslor är moules marinières, men med kokosmjölk, citrongräs och gul currypasta är de givna även i det asiatiska köket. 4 port / ca 15 min + 20 min för musslorna att sköljas 30 g färsk ingefära 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 stora morötter 2 stjälkar citrongräs neutral olja att steka i 1 –2 tsk gul currypasta (beroende på önskad styrka) 1 msk risvinäger 1 burk kokosmjölk 2 dl grädde (eller vatten) 1 nät färska blåmusslor 3 salladslökar 1 kruka koriander salt Till servering ljust bröd eller jasminris 1. Häll blåmusslorna i en stor skål. Plocka bort sådana som är trasiga och släng. Skrubba musslornas utsida lätt. Knacka sådana som är öppna mot ett hårt underlag. Om de stänger sig är de levande, släng övriga. Låt musslorna ligga i kallt vatten i ca 20 minuter, byt vatten någon gång under tiden. 2. Skala ingefäran och hacka den fint. Strimla vitlök, gul lök och morötter. Dunka till citrongräset med knivskaftet över hela ”gräset” och hacka sedan fint. 3. Hetta upp en stor gryta med olja och fräs sedan vitlök, lök, citrongräs och currypasta ett par minuter under omrörning tills löken blivit mjuk. Höj värmen till högsta värme och tillsätt morötter och musslor. Låt fräsa i någon minut under omrörning, slå sedan på risvinäger och salt och låt koka upp. 4. Slå i kokosmjölk och grädde och låt koka upp under lock. Låt sjuda ett par minuter, smaka därefter av med salt. 5. Hacka salladslök och koriander, toppa med detta. Servera med ett gott bröd eller med kokt jasminsris. / Får du inte tag på färska blåmusslor kan du köpa frysta musslor som du tillsätter soppan frysta och låter tina under tillagning. på friterad gös med majskräm och spicy coleslaw Kokosfriterad gös med len majskräm och smakrik rödkål — dessa smarriga tacos blir en garanterad hit hos både stora små. 4 port / ca 30 min 500 g gösfilé 2 tsk tacokrydda (gör själv eller köp färdig) 1 ägg 1 dl vetemjöl 2 dl riven kokos salt 1 ½ msk fisksås 1 msk soja 1–2 tsk socker ev. salt Majskräm 3 dl majs (köp frusen och tina den) Coleslaw 500 g rödkål 2 jalapeños 1 kruka koriander 4–5 msk limesaft 2 5 g färsk ingefära 1 dl majonnäs 2 –3 tsk chipotlepasta 2 tsk limesaft salt Saffransdoftande fisksoppa med stjärnanis En matig soppa som värmer både kropp och sinne kyliga vinterdagar! 4 port / ca 25 min 500 g skreitorsk eller annan lämplig fisk för soppa 2 gula lökar 2 stora vitlöksklyftor 1 paket saffran (0,5 g) 3 stjärnanisar 500 g potatis 200 g morot 1 knippe bladpersilja salt och peppar 1. Strimla kålen fint med mandolin eller osthyvel. Kärna ur och hacka jalapeñon fint. Blanda alltsammans tillsammans med hackad koriander i en stor bunke (spara lite koriander till servering). 2. Riv ingefäran och pressa ut saften i en skål. Rör samman med limesaft, socker, soja och fisksås. Häll det över kålen och massera gärna kålen med händerna. Låt stå i minst 30 minuter och smaka eventuellt av med salt. 3. Mixa samman alla ingredienser till majskrämen till en slät kräm och smaka av med salt. 4. Häll mjöl, kokos och uppvispat ägg i varsin tallrik. Skär fisken i mindre bitar och krydda med salt och tacokrydda. Vänd varje fiskbit ordentligt först i mjöl, sedan i ägg och sist i kokos. 5. Värm upp en kastrull med neutral olja tills den är 180 grader, mät med kökstermometer eller lägg ner en bit vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt på någon minut är oljan tillräckligt varm. Fritera 4–5 fiskbitar åt gången i den heta oljan i ca 5 minuter eller tills fisken är gyllenbrun. Fritera resterande fiskbitar. 5. Servera sedan på tortillabröd med majskräm, coleslaw, strimlad salladslök, koriander och eventuellt lite pressad lime. / Förutom gös passar i stort sett vilken fast fisk som helst, som kolja, sej, lubb, torsk och lax. 1. Strimla lök, vitlök och morot. Skär potatisen i grova tärningar. Hetta upp en gryta med olivolja och fräs lök, vitlök, saffran och stjärnanis på låg värme tills löken blivit mjuk. Tillsätt potatis, morot och tomatpuré och fortsätt fräsa ett par minuter. Slå på vitt vin och låt koka upp, tillsätt därefter grädde och fond. Krydda med salt och peppar och låt koka upp. Sjud under lock i ca 15 minuter. 2. Skär under tiden fisken i mindre bitar, ca 3 cm stora. Krydda dem med salt, liggandes på skärbrädan. När grytan kokat i 15 minuter, lägg ner fisken och låt sjuda ett par minuter. 3. Hacka persilja och strö över, servera med ett gott bröd och gärna en god majonnäs. / Förutom skreitorsk kan du välja annan fast fisk, som kolja, lax, gös eller sej. Sauce verte Den här såsen funkar i alla lägen! Som dipp, till skaldjuren, i fisksoppan eller till stekta firren. Tips! Får du inte tag i körvel kan du ersätta den med bladspenat. 4 port / ca 5 min 2 ½ dl majonnäs 1 dl matolja 2 tsk citronsaft 1 liten vitlöksklyfta 1 knippe slätbladig persilja (ca 2 dl hackad) 1 kruka körvel 1 kruka fransk dragon salt Mixa örter, vitlök och olja till en slät smet i en blender. Blanda med majonnäs och smaka av med salt och citronsaft. / forts. s. 44 He lm agat 41 2 msk tomatpuré 1 dl torrt vitt vin (eller ½ dl äppelcidervinäger) 3 dl grädde 6 dl skaldjursfond (utspädd)
Hemlagat Vårsallad på 5 sätt Varma, matiga och frä
scha.
Hemlagat Lyckas med fisken: Här är bästa tipsen