Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Så väljer du svamp Sorter i skog och buti
k.
Hemlagat Mathias vardagsmat Krångla inte till det,
menar stjärnkocken Mathias.
Hemlagat Det här visste du inte Tipsen du inte vil
l laga utan.
Hemlagat Äpple, ja tack Låt äpple sätta smaken.
Från vår ru l l ar ti l l f r i t t e rs Äl skade
äpple / Forts. från sid 30 1. Strimla rödkål, morot, äpplen och rödlök fint. 2. Riv ingefäran på rivjärn. Pressa ur saften ur rivet så att du totalt får 1 msk juice. Blanda ingefärsjuicen med saften från 1 lime, fisksås och socker. (Tillsätt ev lite hackad chili eller chiliflakes för hetta.) 3. Rosta jordnötterna i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt. 4. Koka upp vatten i en vid, låg kastrull eller stekpanna. Lägg ner ett rispapper i taget och låt det ligga i det heta vattnet ca 30 sekunder tills det blivit mjukt. Ta upp, lägg plant på en skärbräda och fyll med strimlade grönsaker och frukt, örter, räkor och jordnötter. 5. Ringla över dressing och rulla ihop. Servera med mer dressing vid sidan av. Äppelfritters med fänkålssocker Fritters kan man göra på det mesta, både sött och salt, men just äpple som vänds ner i en fluffig smet och friteras är otroligt gott. Här smaksätter vi med fänkål och doppar slutligen våra färdiga fritters i ett fänkålssocker, med en nypa salt. Servera som kaka eller som efterrätt med en kula vaniljglass. ca 20 st / ca 30 min 4 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 2 tsk mortlade fänkålsfrön 2 krm salt 2 ägg (separerade i äggvita och äggula) ½ dl strösocker 1,25 dl fil 1,25 dl standardmjölk 2 syrliga äpplen, t ex Signe Tillisch, Aroma, Ingrid Marie rivet skal från 1 citron Frityrolja/neutral olja att fritera i Fänkålssocker 1 msk mortlade fänkålsfrön 1 krm salt 3 msk strösocker 1. Fänkålssocker: Börja med att göra fänkålssockret genom att blanda samman alla ingredienser. Ställ åt sidan. 2. Blanda mjöl, bakpulver, mortlade fänkålsfrön och salt. Vispa samman ägggula och socker och vispa ett par minuter. Vänd ner fil och mjölk i äggvispet och vänd slutligen ner mjölblandningen. Låt stå i ca 20 minuter. 3. Skala och skär under tiden äpplet i tärningar. Riv skal från citronen. Vispa äggvitan till ett vitt och fast skum i en ren bunke. Vänd ner äppeltärningarna och citronskalet i smeten. Vänd därefter ner äggviteskummet i smeten, men dela upp det i tre omgångar så att du tar lite i taget och vänder ner det så att du behåller luften i smeten. 4. Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna med lite högre kanter tills den är ca 180 grader. Klicka ner smeten (ca 2 msk/fritter) i den heta oljan och låt fritera i ca 2-3 minuter. Vänd på dina fritters efter halva tiden. Fritera tills de är gyllenbruna, ca 3–4 åt gången. 5. Ta upp och lägg på hushållspapper och rulla sedan i fänkålssockret innan det är dags att servera. Ät dem nygjorda; äppelfritters är absolut godast just så! Äppelmunkar med kanelsocker & stekt fläsk Det är något med äppelmunkar som väcker barnet i en, eller hur? I den här munken kan man säga att man kombinerar det bästa från både den söta och den salta världen. Äpplet med sina kompisar socker och kanel, men också en generös skiva salt och gärna lite rökigt fläsk. 4 port / ca 45 min + 1,5 tim jäsning Munkar 1 dl ljummen mjölk, 3 % 25 g jäst 5 + 1 dl vetemjöl 75 g rumsvarmt smör ½ dl strösocker 2 ägg rikligt med frityrolja strösocker mald kanel Till servering för 4 port: Äppelmos 3 00 g skalat, tärnat äpple, gärna en syrlig sort med rött fruktkött, t ex Fanny 1,5–2 msk vatten 1,5 msk socker 4 –8 skivor rökt och rimmat fläsk eller bacon 1. Börja med munkarna. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med den ljumma mjölken. Blanda ner 2 dl av vetemjölet och låt jäsa övertäckt i cirka 20 min. 2. Rör smör och socker smidigt i en annan bunke. Blanda ner ett ägg i taget. Bli inte orolig om smeten ser ut att skära sig. Rör ner smörblandningen i den jästa smeten. Blanda ner resten av mjölet och arbeta degen hastigt, men spara cirka 1 dl mjöl till utbakning. 3. Skrapa ut degen på ett rejält mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela i 25 jämnstora degbitar. Forma varje bit till en slät boll och låt jäsa på klädd bakplåt under bakduk i 1 tim i rumstemperatur. 4. Hetta upp frityroljan i en stor kastrull tills oljan har en temperatur på 170–180 grader. (Stäng av fläkten. Se till att ha kastrullocket nära till hands utifall att oljan fattar eld. Lägg då genast på locket och stäng av plattan.) Kontrollera temperaturen med kökstermometer eller genom att lägga ner en liten bit vitt bröd. När det blir gyllenbrunt på ca 30 sekunder är oljan tillräckligt varm. Fritera 3–4 munkar i taget tills de har fått en gyllene färg. Det tar cirka 2 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i strösocker blandat med kanel. 5. Äppelmos: Koka upp äpple, vatten och socker i en liten kastrull tills äpplet blivit mjukt. Mixa till slätt mos med stavmixer och häll på väl rengjord burk med lock. 6. Stek fläsk eller bacon knaprigt. 7. Vid servering delar du på munken och fyller den med äppelmos och varmt fläsk eller bacon. Servera genast. Tips! Det blir fler munkar av det här receptet än vad som behövs till 4 portioner med fläsk och äppelmos, men övriga munkar går fint att frysa in. Antingen kan du frysa dem innan de friteras eller efter, men vänta med att rulla dem i kanelsocker tills det är dags att servera dem. Hemlagat 33
Hemlagat Favoriter på nytt sätt Framtidens mat i d
in butik.
Hemlagat Svamp med variation Mustiga rätter i 5 va
rianter.
Hemlagat Sno ihop en cobbler Paj på amerikanska.