Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Så väljer du svamp Sorter i skog och buti
k.
Hemlagat Mathias vardagsmat Krångla inte till det,
menar stjärnkocken Mathias.
Hemlagat Det här visste du inte Tipsen du inte vil
l laga utan.
Hemlagat Äpple, ja tack Låt äpple sätta smaken.
Hemlagat Favoriter på nytt sätt Framtidens mat i d
in butik.
Framtidens mat Goda & gröna favo r i t rät t e r
/ Forts. från sid 39 avslöja att vi bytt ut köttfärs mot baljväxtfärs i just lasagnen, säger Madeleine. — När vi väl satt fröna i jorden följde vi dem och noterade hur de utvecklades från första skottet. Det fina med vår testgård Torsåker är att vi har ett restaurangkök på gården och hela tiden kan testa det som kommer upp. När vi väl skördat baljväxterna på hösten arbetade vi intensivt med att hitta den perfekta balansen. För att göra färsen mer saftig tillsatte man rester från kallpressad rapsolja — olja, frö och skalrester — något som dessutom gav mer näring och smak. Det är det enda som adderas förutom en gnutta salt. Inget annat. Hur gick arbetet till med att testa färsen för olika rätter? — Nyckeln var att lära känna de enskilda råvarorna och deras egenskaper samt att arbeta med grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami, berättar Anna Henning Moberg och fortsätter: — Den största utmaningen har varit att balansera sötlupinens naturliga växtbeska eftersom vi svenskar inte är så tillvanda på den smaken. I Sydeuropa äter man betydligt mer beska råvaror som endive, valnötter, kronärtskocka och olivolja medan vi svenskar älskar att ha sött till det mesta, som ketchup, lingonsylt, äppelmos och så vidare. Beska smaker balanseras av syra och sälta men eskaleras av sötma, så det har varit svårast. Eftersom målet var att baljväxtfärsen skulle kunna ersätta köttfärs lagade man upp alla rätter man kan tänka sig där man normalt använder köttfärs — från bolognese till kålpudding. — Vi skruvade på kryddor och tillagningstekniker. Att maten ska vara smaskig är en hygienfaktor för oss. Det spelar ingen roll hur hållbar och näringsrik maten är, för om den inte är god kommer ingen att vilja äta den. Vilken rätt har blivit er egen favorit? — Det måste nog vara lasagne för att vi har ”lurat” så många med den. Till och med de mest inbitna köttälskarna har inte kunnat / Fakta Programmet Framtidens mat Den globala matproduktionen och konsumtionen påverkar miljön, klimatet och människors hälsa. Genom Axfoundations program Framtidens mat samlas matproducenter, forskare, livsmedelsförädlare, kockar och entreprenörer för att gemensamt hitta lösningar. Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat Grödorna är inte bara nygamla svenska grödor som fått ny betydelse och nu odlas igen i Sverige, de är också protein- och fiberrika. Dessutom binder de kväve från luften i jorden, något som minskar behovet av konstgödsel — som är mycket energikrävande att tillverka och som bidrar till övergödningen av våra hav. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Mycket bra på en och samma gång, alltså. Eftersom Torsåker bara är en testgård så odlas råvarorna till färsen i dag av flera lantbrukare i södra Sverige. Inom programmet arbetar man vidare med att lösa utmaningar i produktionen, både gällande just de här grödorna och andra. Madeleine berättar: — Just nu har vi stort fokus på bristen av Anna Henning Moberg, projektutvecklare inom Framtidens mat infrastruktur för att hantera proteingrödorna i Sverige. Vi vet att allt fler lantbrukare vill odla exempelvis baljväxter, men det saknas helt enkelt maskiner som kan rensa, skala och göra om dessa råvaror till just det mjöl, den massa eller rena proteinpulvret som livsmedelstillverkarna vill ha för att baka bröd, göra köttsubstitut eller liknande. Här finns mer arbete att göra. Vilka andra initiativ för proteinskifte arbetar ni vidare med just nu? — Vi jobbar bland annat med fler svenskodlade proteingrödor. Vi kommer också att ta baljväxtfärsen vidare och tror mycket på inblandningsprodukter för att vänja konsumenterna vid mer växtbaserad mat. Vi är 40 He lm agat
Hemlagat Svamp med variation Mustiga rätter i 5 va
rianter.
Hemlagat Sno ihop en cobbler Paj på amerikanska.