Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Så väljer du svamp Sorter i skog och buti
k.
Hemlagat Mathias vardagsmat Krångla inte till det,
menar stjärnkocken Mathias.
Hemlagat Det här visste du inte Tipsen du inte vil
l laga utan.
Hemlagat Äpple, ja tack Låt äpple sätta smaken.
Hemlagat Favoriter på nytt sätt Framtidens mat i d
in butik.
Goda & gröna favo r i t rät t e r Framtidens mat
Gamla växter får ny betydelse Tänk att de här grödorna kan utgöra basen i god och hållbar mat för framtiden. Du kan redan nu köpa de färdiga rätterna bolognese, tacofärs och lasagne i din Hemköpsbutik. superstolta över ett samarbete som vi har haft med Junibackens restaurang på Djurgården i Stockholm, där de blandar in baljväxtfärs i sina vanliga köttbullar. Det är ett stort steg mot mer hållbara måltider, där barnen är en viktig och stor målgrupp, säger Madeleine, som också berättar om arbetet vid experimentträdgården vid Torsåker. — Det är precis som namnet antyder vår experimentlåda. Här testar vi olika komposter — som insektsbajs! — och vi odlar både nya och gamla grödor för att utvärdera hur de växer, hur näringsrika de är och vad de smakar. För arbetet i experimentträdgården samarbetar man också med gänget bakom det amerikanska företaget Row 7, som växtförädlar med smak i fokus, i ett spännande samarbete mellan lantbrukare och kockar, där bland annat stjärnkocken Dan Barber ingår. — Vi är också stolta över att få samarbeta med The Nordic Genetic Resource Center, som vi får frön från. På så vis kan äldre sorter som varit på väg att dö ut få nytt liv och bli till nya hållbara, näringsrika och goda produkter. / Sötlupin Sötlupin, som man inte ska förväxla med den giftiga lupin som växer i trädgårdar och dikeskanter, har länge odlats och använts som livsmedel i bland annat Medelhavsområdet, Mellanöstern och Sydamerika. Lupinbönan har en hög proteinhalt och liknar sojan — men kan odlas i vårt klimat. Dessutom kräver den inte kvävegödsling — en stor miljöfördel. Den har också långa rötter som ger fördelar både gällande näring och för själva jorden. Den har en neutral smak och fast konsistens. Gråärta Gråärta är en liten brun, ibland blåprickig och blåsvart ärta, mindre än en vanlig gul ärta. Den finns dokumenterad av en av Linnés lärjungar på 1700talet, och var tillsammans med spannmål och rovor en viktig basföda för människor och djur i hela Norden. Den odlades fram till 1800-talet, men med tiden betraktades den som omodern och ersattes av gula och gröna ärtor. Åkerböna Åkerböna är samma växt som bondböna men skiljer sig i storlek. Precis som sötlupinen har den högt näringsinnehåll, förmåga att klara av olika väder- och jordförhållanden. Åkerbönans rötter binder kväve från luften och minskar på så sätt behovet av annat tillfört gödsel, också för efterkommande grödor. Dessutom är deras blommor en källa för pollen och nektar till bin och humlor. Den har också god smak! "Det fina med vår testgård Torsåker är att vi har ett restaurangkök och kan testa det som kommer upp." He lm agat 41 Illustration: iStockphoto
Hemlagat Svamp med variation Mustiga rätter i 5 va
rianter.
Hemlagat Sno ihop en cobbler Paj på amerikanska.