Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Änt li gen sommar! Försmak Hallå där, Brättefors
lantbruk! Hos Brättefors lantbruk i Västergötland, i Grästorp mellan Trollhättan och Lidköping, odlar familjen Nyberg havre. När vi sent i april talas vid har havren precis börjat skifta i grönt på fälten som omger gården. I trakten finns en lång tradition av att odla havre, och nu har sädeslaget fått en extra skjuts i popularitet. Det finns en stark efterfrågan på det som ersätter mjölkprodukter. Men vi börjar i historien. — Havreodling har gamla anor här i trakten, berättar Claes Nyberg och fortsätter: — Delvis för att det här var ett hästtätt område. Även vi hade stuteri med ett hundratal travhästar tidigare. Trakten kallades för ”Västergötlands Kentucky”. Man odlade också havre för export redan från tidigt 1900tal. Sverige hade havre av fin kvalitet och levererade till USA och Storbritannien. Familjen Nybergs odling av havre går också tillbaka till tidigt 1900tal. I dag delar sonen Claes arbetet på gården tillsammans med pappa Kjell och mamma Erna. Havre utgör en stor del av odlingen förutom korn, höstvete, höstraps, gröna ärtor och åkerböna, och vall — gräs till hästar. Odlingen av havre varvas med odling av andra växter, så kallad varierad växtföljd, för att marken inte ska tappa sin kraft, och för att undvika sjukdomar som grödorna kan drabbas av om odlingen är alltför ensidig. Till hösten, när fälten vajar gula, kommer familjen att tröska havren. Därefter torkas den. Hos Brättefors lantbruk är torkanläggningen fossilfri. — Den drivs av pellets i stället för olja, berättar Claes. Passerar du trakterna kring Västergötland i sommar kanske du passerar familjens vajande havrefält. Och kanske kommer de produkter du använder därhemma just från Claes, Kjells och Ernas fält — familjen levererar till det som slutligen blir vegetabiliska produkter gjorda på svensk havre, av märket Garant, som är Hemköps eget märke. Som havredryck, som används i matlagning och till bakning, och till flingor och gröt eller som dryck. Garant har också en matlagningsbas gjord på havre. Havredrycken Barista är vegansk, krämig, osötad och extra god i kaffet. / Tips! I sortimentet finns också Havredryck choklad. Gott i en vippa Det nordiska klimatet är perfekt för havre, vilket gör att svensk havre har hög kvalité. Havre är kanske det spannmål som är enklast att känna igen eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax. Hemlagat 9
Hemlagat Bärdrömmar med Elsa Billgren Recept med h
allon, vinbär, jordgubbar och blåbär ger söta och salta drö
Hemlagat Super-Sandra Möt Sandra Mastio som med ti
den insåg att hon har superkrafter för matlagning.
Hemlagat Den perfekta pizzan Sandra delar med sig
av sina allra bästa pizzahemligheter
Hemlagat Midsommar, helt enkelt! Picknickgrill, bu
ffé med stora smaker i små portioner och en salt midsommard
Hemlagat Från fält till förpackning Följ med till
Punjab och hållbar odling av basmatiris.
Hemlagat Fantastiskt med fänkål I sallad, pasta el
ler grillad.