Hemlagat Trend – Vi blickar utåt för att få köksin
spiration
Hemlagat Säsong – Frossa i årstidens godaste råvar
or
Hemlagat Höstmat – Bjud på höstens härligaste smak
er
Hemlagat Reportage – Ekologisk mjölkproduktion på
Kobergs gård
Hemlagat hälsar på gångar eller vila i liggbås. D
e kan mellan maj och september välja att när som helst under dygnet gå ut. Det är också korna själva som bestämmer när de går till mjölkroboten för att bli mjölkade. Varje ko har en transponder runt halsen och ladugården från 1903 kompletterades 2006 med en nybyggd. 2008 var det dags för nästa steg – att gå över till ekologisk mjölkproduktion. Beslutet handlade delvis om den ekonomiska aspekten – att en bonde får mer betalt per liter ekologiskt producerad mjölk än konventionell. – Men det känns också bra att få producera något som är meningsfullt och som efterfrågas, säger Sture. Skillnaden mellan ekologisk och konventionell mjölkproduktion är främst att allt foder ska vara ekologiskt. Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel får inte användas i odlingen av fodret. I stället används organisk gödsel från ladugården. Enligt KRAV måste också minst 60 procent av kornas foder odlas av bonden själv eller i samarbete med KRAV-certifierade gårdar. Nästan allt det foder som används odlas på Stures egen gård. – Vi är självförsörjande på spannmål och ärter – det som blir kraftfoder, och det som blir över kan vi sälja. Vi odlar även gräs som blir ensilage – kornas huvudföda. Det enda vi köper in är proteinfodret som ges till korna i mjölkroboten. Korna på Stures gård är av raserna svensk låglandsboskap och svensk rödbrokig boskap. De går i lösdrift, vilket innebär att de inte hålls uppbundna utan kan röra sig fritt i ladugårdens som är programmerad med hur mycket kon ska mjölkas och hur mycket foder hon ska få. I mjölkroboten får korna proteinfoder – som kan sägas vara som godis för en ko och lockar korna till att vilja bli mjölkade. När en ko är färdigmjölkad släpps den ut i stallgången. Stures KRAV-märkta mjölkgård leverar ungefär 2 000 liter mjölk om dagen. Varannan dag kommer mjölkbilen från Falköpings mejeri, (som levererar Garants ekologiska mjölk) och hämtar den. Mjölken säljs sedan bland annat i Hemköps butiker, främst i Västra Götalands län. Då det senaste årets inflation har gjort att priserna på livsmedel har stigit har många hushåll valt bort ekologiska varor, som exempelvis mjölk, trots att prisskillnaden mellan just konventionell och ekologisk mjölk bara handlar om någon krona. – Ekologisk mjölk är dyrare för att den kostar mer att producera. Det beror bland annat på att fodret är dyrare både att framställa och att köpa. Det behövs också större areal att odla på, vilket kostar mer. Vi behöver också driva vår anläggning och produktion med miljömärkt el, som även den är dyrare. Ekologisk vs konventionell mjölk Det är mycket som skiljer ekologisk mjölkproduktion från konventionell. Här är några exempel på de krav som ställs på ekologiska mjölkgårdar: • Allt foder ska vara odlat utan bekämpningsmedel och konstgödsel. • Minst 60 procent av fodret ska odlas av gården eller i samarbete med KRAVcertifierade gårdar. • Korna får inte behandlas förebyggande med antibiotika, utan enbart om de blir sjuka. • Alla kalvar ska få komjölk i tre månader, inte mjölkersättning som på konventionella gårdar. • Korna ska ha möjlighet att gå ute fem månader om året, i stället för tre. • Mjölken från kor som behandlats med antibiotika får inte säljas förrän 12 dagar efter behandlingens slut, på konventionella gårdar gäller 6 dagar. Hemlagat 21
Hemlagat Rätt ned i kassen – Köpklara höstrecept t
ill 5 vardagsrätter
Hemlagat Garanterad succé – Bästa bjudmaten till m
ånga, skaldjurspaket
Hemlagat Köksknep – Vi guidar i förvaring, baljväx
ter och ekorätt
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst
Hemlagat Vad blir det till middag – Jeanette Malm
bjuder på vitello tonnato