Hemlagat Trend – Vi blickar utåt för att få köksin
spiration
Hemlagat Säsong – Frossa i årstidens godaste råvar
or
Hemlagat Höstmat – Bjud på höstens härligaste smak
er
Hemlagat Reportage – Ekologisk mjölkproduktion på
Kobergs gård
Hemlagat Rätt ned i kassen – Köpklara höstrecept t
ill 5 vardagsrätter
Hemlagat Garanterad succé – Bästa bjudmaten till m
ånga, skaldjurspaket
Hemlagat Köksknep – Vi guidar i förvaring, baljväx
ter och ekorätt Svarta bönor kan användas i bakning av tex brownies. Använd kikärtsspadet som veganskt alternativ till ägg i bakning. Köksknep Borlottibönor Härstammar ifrån: Colombia Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: En delikatess i det italienska köket, mild smak och med krämig konsistens som gör att de passar i soppor, gratänger och risotto. Särskilt goda till tomaträtter. Psst... de flesta bönor och linser finns att köpa färdigkokta i din matbutik. Svarta bönor Härstammar ifrån: Centralamerika Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: Svarta bönor har en fräsch och fruktig smak. Njut av dem i kalla som varma rätter – en kryddig salsa, tillbehör till tacos eller i grytor. En utmärkt ersättare till kött i en bolognese eller chili. Kikärtor Härstammar ifrån: Västra Asien Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: Används för att göra falafel, hummus, biffar, grytor och pannkakor. De är utmärkta att rosta i ugn med kryddor för att göra snacks eller brödfria krutonger. Gröna linser Härstammar ifrån: Västra Asien Tillagning: Behöver ej blötläggas innan kokning. Passar till: Gröna linser är fastare i konsistensen än de röda, och gör sig fint i sallader, gratänger och biffar. Använd som bas i vegetariska rätter som grytor och smaksätt med kryddor som curry, ingefära, spiskummin och svarta senapsfrön. Bäst på baljväxter Goda, billiga och näringsrika! I dag finns en stor variation av ärter, bönor och linser i matbutikerna. Vår baljväxtguide tipsar om hur du kan använda de olika sorterna på bästa sätt. Har fått sitt namn efter den snarlika belugakaviaren. Vita bönor Härstammar ifrån: Sydamerika och Asien Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: Milda i smaken och lite mjöliga inuti. Givna i en klassisk chili con carne. Rosta i ugnen för en knaprig yta och ha som topping på salladen, eller fräs i en panna med olivolja, vitlök och salt. Toppa med parmesan. Förvara kokta bönor med lite olja i en försluten burk i kylen, håller 3-5 dagar. Mungbönor Härstammar ifrån: Indien Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: Vanliga i ayurvedisk matlagning, goda i grytor som indisk dhal, soppor och risotto. Mungbönor är lätta och goda att grodda. Kidneybönor Härstammar ifrån: Nordamerika Tillagning: Blötlägg minst i 8 timmar innan kokning. Passar till: Självklara i Medelhavsköket och goda i såväl pastarätter som grytor. Utmärkta i bönbiffar och matiga i en grekisk sallad. Marinera med örter och olivolja för ett smarrigt tillbehör. Belugalinser Härstammar ifrån: Syrien Tillagning: Behöver ej blötläggas innan kokning. Passar till: Fasta och nötiga i smaken. En lite elegantare sort än andra linser. Goda till kött, fisk och fågel, och kan ersätta både pasta och potatis i många rätter. Ha som bas i en sallad, till ugnsrostat eller för extra fyllighet i soppan. Avokado, tomat och koriander är goda smaker till belugalinser. Hemlagat 37
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst
Hemlagat Vad blir det till middag – Jeanette Malm
bjuder på vitello tonnato