Nolltretton 1
Gott • Enkelt • Somrigt TILLTUGG! Text & Foto: Jo
sefine Nilsson Sommarchips Klassisk caprese Sommardröm “Bjud på något som är enkelt att göra, en fröjd för ögat och gott att äta. Perfekt till sommardrinken!”” Lättsaltade potatischips • crème fraiche • rödlök • löjrom (eller annan rom) • färsk dill Gör så här: Placera ett gäng lättsaltade chips på ett serveringsfat. Lägg några klickar crème fraiche jämnt fördelat över chipsen. Toppa därefter klickarna med lite finhackad rödlök och rom. Avsluta genom att garnera chipsen med lite färsk dill. “Det är svårt att hitta något fräschare än en traditionell capresesallad. Bjud på denna sallad tillsammans med lite grillat i sommar så kan till och med den sämsta i köket framstå som en mästerkock.” Mozzarella • tomat • olivolja • färsk basilika • ev. salt och peppar Gör så här: Skär upp mozzarella och tomat i relativt tunna skivor. Lägg därefter upp skivorna på ett fat, varannan mozzarella och varannan tomat. Ringla över lite olivolja och placera några basilikablad på toppen. Vill man kan man krydda med lite salt och peppar efter smak. “Färska svenska jordgubbar hör sommaren till... och med getost blir det ännu bättre.” 0,5 l jordgubbar • ½ gurka • 0,5 dl gräslök • 2 msk olivolja • 1 msk vit balsamvinäger • 1 tsk rosépepparkorn, 0,5 tsk grönpepparkorn • salt • svartpeppar • 3,5 msk flytande honung • en liten rulle getost • 6 brödskivor Gör så här: Skölj, snoppa och hacka jordgubbar i små bitar. Skölj gurkan och hacka i mindre bitar. Finhacka gräslök, blanda sedan med jordgubbar och gurka. Tillsätt olivolja och vinäger. Krossa pepparkornen i en mortel och blanda ner i salsan. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt i en timme. Rosta brödskivorna. Skär upp getost i 6 bitar, placera en bit på varje brödskiva. Lägg salsan på getosten, ringla över lite honung. Toppa med hackad gräslök. Tomatälskaren Sweet n´ Salty Spanjoren ”En av de godaste grönsakerna på sommaren måste ändå vara tomat… ” “Kan du inte bestämma dig för vad som är godast av sött och salt? Då är det här ett 4 skivor lantbröd • 1 vitlöksklyfta • ½ dl olivolja • 4 tomater (både röda och gula) • ½ kruka basilika • salt och peppar efter smak Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Skölj tomaterna och skär i mindre bitar. Strimla basilikan och blanda med tomaterna. Droppa i lite olivolja och smaka av med salt och peppar. Grilla brödskivorna i den övre delen av ugnen. Gnid vitlöksklyftan mot en sida av brödet och ringla sedan lite olivolja över skivorna. Fördela tomatblandningen jämnt över skivorna och garnera med lite basilika. 36 NOLLTRETTON perfekt tilltugg för dig! Sötman från vattenmelonen blandat med sältan från fetaosten skapar en härlig smaksensation.” Vattenmelon • fetaost • basilika Gör så här: Skär upp vattenmelonen och fetaosten i tärningar. Ta därefter en tandpetare och sätt på en vattenmelontärning och en fetaosttärning på tandpetaren. Avsluta med att trä på ett blad basilika på toppen av tärningarna. “Vare sig man väljer att resa till Spanien eller inte på grund av den rådande pandemin kan man alltid ta del av det spanska köket.” 1 förpackning pimiento de padrón • 2 dl crème fraiche 2 dl finriven manchegoost • 1 krm svartpeppar • 1 msk olivolja Gör så här: Rör ihop crème fraichen med den finrivna manchegoosten och svartpepparn. Stek därefter upp pimiento de padrón i olivolja på hög värme tills de får färg. Servera de stekta paprikorna tillsammans med manchegodippen.