TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Lönsamt att sälja grot till eld
ning
TIDNINGEN TILLVÄXT Mattias har valutasäkrat sitt g
årdsstöd från EU
TIDNINGEN TILLVÄXT Ung företagsstjärna skördar fra
mgångar
TIDNINGEN TILLVÄXT Prisbelönt forskare om cirkulär
bioekonomi
TIDNINGEN TILLVÄXT Att besöka ett sågverk är mycke
t intressant och spännande.
TIDNINGEN TILLVÄXT 1 miljon tändstickor av en enda
asp
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogens betydelse för Rachel Mo
hlin
TIDNINGEN TILLVÄXT Biobränslen kan användas till m
ycket
Energi Elda rätt i panna och ugn: ”Viktigt att Nä
r man eldar gäller det att elda på rätt sätt för att få ut så mycket energi som möjligt ur sin ved. Två bra värmekällor är vedpannan och kakelugnen. Text Johanna Lundeberg DE VEDPANNOR SOM finns på marknaden är extremt effektiva, och enligt Kimmo Virtanen, försäljningschef på Skellefteåbaserade LT Energiteknik, är miljökraven i dag så höga att man kan räkna med att alla nyinstallerade pannor är bra. De har en lång livslängd, och även äldre pannor fungerar ofta bra. – Det viktiga är att man inte fiseldar. Det måste brinna effektivt så att man inte bromsar elden, för då blir förbränningen dålig och det kan bildas tjära i kanalen. Dessutom går en del av energin upp i rök. Men det var mer vanligt förr, i dag har alla ackumulatortank och pannorna reglerar det mesta själva, säger han. Skulle man ha en äldre panna som saknar ackumulator bör man alltså installera en sådan tank. Den används för att lagra värme, vilket gör att man inte behöver – eller ska – elda hela tiden, kanske bara några timmar om dagen, beroende på storlek på tank och uppvärmningsyta. INTE HELLER EN kakelugn ska användas dygnet runt. Det optimala är att elda morgon och kväll och låta den vila däremellan. Då håller den temperaturen över natten och sprider värmen i rummet. – Om du lägger handen utanpå kakelugnen ska den ha samma temperatur som ett vattenburet element. 1998 26 Tillväxt Det bästa för kakelugnen är att hålla en jämn värmenivå, berättar Oscar Söderman. Om du bränner dig eldar du för hårt och då är det bättre att låta den svalna och få ut värmen i huset, annars slösar du bara på ved, förklarar kakelugnsmakaren Oscar Söderman. Kimmo Virtanen Veden ska torka ute under tak. DET BÄSTA FÖR kakelugnen är att hålla en jämn värmenivå, inte för hett, inte för kallt. Om den stått oanvänd länge, till exempel i fritidshuset, är det därför viktigt att starta mjukt. Oscar Söderman tipsar om att då först ställa en marschall inne i eldstaden för att få upp lite värme. Energimyndigheten stor finansiär Sedan 1998 då Energimyndigheten bildades har myndigheten finansierat forskning om bioenergi. Det har bland annat handlat om teknik och system för skörd och hantering av skogsoch åkerbränslen samt miljöeffekter av skogsbränsleuttag. – Kakelugnar är murade med lera och tegel, och de stora temperaturskillnader som blir när du går från kall till upphettad ugn gör att materialet rör sig för mycket och för snabbt. Den vanliga expanderingen på någon millimeter klarar den normalt, men en så kraftig temperaturväxling ökar risken för att den utvidgas mer, förklarar han. DET ÄR OCKSÅ bra att själv kontrollera eldstaden årligen. Eftersom den är murad kan fogarna ha lossnat en Bioenergi på rätt sätt kan öka Trots de allt högre hållbarhetskraven på alla biomassaprodukter, alla råvaror och alla energislag skriver Naturvårdsverket i en av sina texter om Klimatomställningen att Sverige har goda möjligheter att öka mängden bioenergi som produceras och används hållbart. FOTO: PRIVAT
TIDNINGEN TILLVÄXT Grisarna ska ge ökad bördighet
TIDNINGEN TILLVÄXT Morotskaka är inte den enda räd
dningen
TIDNINGEN TILLVÄXT Skillnad på skogskonto och skog
sskadekonto