Maxikökets Broschyr 2/2023 1
Maxiköket tipsar v 10 Värmande ramen med smakrika
Ramen med röd curry och kycklingbullar Kycklingbullar: 3 cm färsk ingefära 3 vitlöksklyftor 1 förp (à 800 g) Kronfågel kycklingfärs 2 msk japansk soja 1 tsk salt Ramen: 300 g purjolök 2 cm färsk ingefära 2 (à 250 g) broccoli 2 msk rapsolja 3 msk röd currypasta 2 msk tomatpuré 2 förp (à 250 ml) Santa Maria kokos mjölk original 8 dl vatten 2 buljongtärningar (kyckling) 2 lime 1 tsk salt 300 g ramennudlar 1 msk svarta sesamfrön 6 portioner Medel Tid: Under 45 minuter kycklingbullar och härligt krämig buljong. 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Kycklingköttbullar: Skala och riv ingefära och vitlök fint på ett rivjärn. 3. Blanda färsen med ingefäran, vitlöken, sojan och saltet. Rulla små bullar och lägg i en ugnsform. Sätt in mitt i ugnen 8–10 minuter. 4. Ramen: Sätt på en kastrull med saltat vatten till nudlarna. 5. Skölja, ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn. Skär broccolin i buketter. Skala och strimla stammen. 6. Fräs hälften av purjolöken och ingefäran i oljan i en stor gryta ca 2 minuter. Tillsätt currypasta och tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut. 7. Rör ner kokosmjölk, vatten och smulade buljongtärningar och låt sjuda, utan lock, i ca 5 minuter. 8. Riv yttersta skalet från limen och pressa ur saften. Smaksätt buljongen med limekal, limesaft och salt. 9. Lägg ner broccolin i grytan och koka ytterligare i 4 minuter. 10. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av dem i ett durkslag. 11. Vänd försiktigt ner kycklingbullar, nudlar och resterande purjolök i grytan. Låt det bli varmt och toppa sedan med sesamfrön. Recept av Louise Johansson, kock.