Hemma i HSB 1
HEMMA BÄST Julia Tuvesson. En grönare jul! På kok
boksförfattaren Julia Tuvessons julbord finns ingen skinka. I stället skapar hon en julmeny med en grön favoriträtt i centrum, flankerad av klassiker med en tvist. Maten lagas hemma i det älskade funkisköket i Malmö. TEXT ELLINOR THUNBERG FOTO PORTRÄTTBILDER MIRIAM PREIS RECEPT OCH FOTO MATBILDER JULIA TUVESSON S 16 HEMMA I HSB 4. 2.2018 19 om fattig student handlade Julia Tuvesson mängder av mat hos grossister i utkanten av hemstaden Malmö och experimenterade friskt. En dag kom hon hem med tio paket vissnande ruccola som hon köpt för tio kronor. – Jag tyckte inte ens om ruccola, men testade att mixa allting och då smakade det pesto. Jag blev helt tokig! Det var som om jag hittade ett nytt sätt att laga mat, och det kändes som att jag kunde trolla fram rätter – i stället för att ha ett färdigt protein att utgå ifrån. Jag gick från att aldrig laga mat till att göra det hela tiden, säger Julia. Intresset för grön matlagning växte, och i dag är även högtidsmaten vegetarisk. På julbordet hemma hos familjen Tuvesson lyser skinkan med sin frånvaro. I stället skapar Julia menyn med hjälp av nostalgiska smaker från barndomens julaftnar. – Kryddpeppar, senap, äpple, saffran och granatäpple … Det viktigaste är att det smakar jul. Och det behöver inte vara hur många rätter som helst, hitta en rätt som du verkligen tycker om och låt den stå i centrum. Julia låter klassiska jultillbehör få fungera som vanligt, men tipsar om att krydda rätterna lite extra. Janssons frestelse, utan ansjovis, får till exempel en lyxig och smakrik prägel av karamelliserad lök och gruyèreost. Maten lagas i familjens funkiskök. Testa en vegetarisk Janssons frestelse på julbordet i år.