Nöjesnytt Helsingborg 1
I avkopplande havsmiljö serveras mat lagad med vä
rme och färska råvaror. VIA95 är en av Helsingborgs färskaste restauranger och erbjuder allt fr ån luncher, à la carte och fi kapauser under vinterns kyliga strandpromenader. MÅNADENS PROFIL KROG NOVEMBER G ästens helhetsupplevelse med personligt bemötande är av stor vikt på den nyöppnade restaurangen på Drottninggatan 95. Sedan öppningsdagen har antalet gäster ökat lavinartat och något de är extra stolta över är de avstressade luncherna. – Det är avkopplande både för mage, hjärta och själ, inleder Johnny Savic. En bra avvägd lunch som håller hög kvalitet. Du har dessutom tillgång till parkering och härlig utsikt. När du sedan går tillbaka till din arbetsplats är du utvilad och stunden du har med dina kollegor är värd mycket. God service är en viktig ingrediens för att Johnny ska kunna driva restaurangen med stolthet. Det handlar i grund om att tillfredsställa gästens behov, men även simpla saker som att vara smidig kring borden. – Vi vet själva hur vi vill bli behandlade, säger han. Att känna av vad gästen behöver och att vara snabb. De ska förvånas över servicen och känna sig välkomna. Johnny fortsätter beskriva det ultimata restaurangbesöket där alla behov behagas innan du ens visste vad du ville ha. Vid första tanke på varmrätt ska den vara på väg ner från höger sida och när du vill ha mer vin är det redan påfyllt. Han litar på sin personal och låter dem arbeta fritt och självständigt kring detta. – Det är inte lätt, utan du ska hela tiden ha koll. Det jobbar vi på och kommer klara om vi har kul. KVALITET FÖRE KVANTITET Färska grönsaker och lokala råvaror komponeras med kärlek och yrkeskunskap där köksmästaren Erik Seth står främst i ledet. Han är en av de som varit med och utarbetat den relativt korta à la carte -menyn. Hög kvalitet på färre rätter är viktigare än en meny som eventuellt blir lidande på grund av omfånget. – Vi har ingen dessertmeny, utan presenterar caféet framme vid bordet, berättar restaurangchefen Simon Monne Håkansson. De är välkomna att följa med mig dit för att själva ta en titt. Det skiftar lite, men vi har allt från hembakad tiramisu till raw food-bollar och tryffl ar. – När siste man får sin tallrik på bordet presenteras alla maträtter, fortsätter han. Var musslorna kommer ifrån och hur de är tillagade. Detta gör smakkänslan helt annorlunda och kommer att vara vår grej. Monne har lång erfarenhet från många av Helsingborgs restau12 | nöjesnytt ranger och barer. Att nu vara med och starta upp VIA95 känns spännande och helt rätt. – Det är helt nytt och jag vill vara med och utveckla, säger han. – Vi brinner verkligen för detta, menar Johnny. Min fru Loretta bakar det mesta till efterrättsdisken och tycker det är roligt. Har vi det roligt har du det bra! – Vi har försprång genom kunskap, fortsätter Johnny som tidigare drev populära Gröningens Strandkiosk. Vi ska göra ett bra jobb och då är det viktigt att personalen trivs och har stor kunskap om vad vi serverar. Samtidigt som det ska kännas avslappnat. STORA FRAMTIDSPLANER VIA95 är ett nyöppnat ställe som fortfarande inte riktigt hittat sin fulla identitet. Därför är de lyhörda och ser gärna att gästerna kommer med synpunkter för att utveckla restaurangen ytterligare. Johnny spenderar många timmar i lokalen för att känna av atmosfären samt få möjlighet till feedback. Framtidsplanerna är stora och de strävar efter en löpande utveckling. Johnny pratar livligt om vattenfall, utebarer, grill-luncher och loungemiljöer omringade av sköna växter där man kan koppla av. Även glasdelen ska få en mer ombonad känsla med mjuka textilier och växter. – Till sommaren kommer vi poppa lite mer, säger han. Mer möbler utomhus där man kan ta ett glas vin eller bira. Vi har också möjlighet att ta bort glastaket så man kan sitta inomhus, men ändå få sol. – Men vi är inte ett sommar ställe. Vi vill ha ett ställe folk kan komma till året runt, vilket inte funnits tidigare. Antingen kan man komma in för att ta en kaffe efter jobbet, svalka sig med en kall dryck på sommaren, värma sig med soppa eller varm choklad med nyslagen grädde efter en kall strandpromenad. Vi vill att det ska hända något på strandpromenaden även när det inte är sommar. Med en restaurang som har öppet året runt skapas en tryggare utemiljö och det blir trevligare att gå längs med havet. För nödsituationer ska det även fi nnas en defi brillator. – Det kommer alltid hända någonting här och då ska man snabbt kunna rycka ut och hjälpa till, berättar Johnny vidare. Detta ska vara en safe zone där en genomgående grundkurs i Första hjälpen och hantering av defi brillatorn ska fi nnas för personalen. Något många ifrågasatt är valet att öppna efter sommaren. Johnny anser dock inte att detta skapat några som helst problem, snarare tvärtom. – Hade vi öppnat mitt i sommaren hade vi haft rena kaoset. Det var bättre att vi fi ck en mjukare start som ändå resulterade i en rivstart. Nu ser de fram emot en kallare årstid där Helsingborgarna får möjlighet att komma in och värma sig. EN JUL UTAN JULMAT För VIA95 blir det en jul utan det klassiska julbordet, vilket känns helt naturligt för dem. – Stället känns inte riktigt som prinskorv och köttbullar, säger köksmästaren Erik. Självklart ska man kunna komma in och få glögg och pepparkakor. – Vi ska pynta stället så himla over the top att det är sjukt, tillägger Johnny. Hade vi haft julmat hade à la carten nog tyvärr blivit lidande. Mörkret börjar lägga sig utanför restaurangen kvällen som intervjun äger rum. Trots att det är en vardag fylls lokalen hela tiden på med matgäster med ett glittrande Helsingör på andra sidan sundet. – Går det så här bra i fortsättningen är det bara att sikta mot stjärnorna. Sätter man begränsningar för sig själv går det inte. Det ska vara kul och man ska vara stolt, säger Johnny och menar att VIA95 vill ge besökarna en så bra upplevelse som möjligt samt öka attraktionsvärdet för Helsingborg. Han är tacksam över att få genomföra detta, vilket blivit möjligt tack vare stort stöd från gäster, vänner och arbetskollegor i Helsingborgs hamn. Vidare menar han även att det är viktigt att se olika åldersgrupper sitta bord vid bord. – Det är ett trevligt inslag i konceptet som bara vuxit fram naturligt, säger Johnny. Det måste betyda att vi gjort och tänkt rätt gällande inredning och menyval. Alla är värda VIA95 som ska vårdas på bästa sätt. TEXT: MICHELLE BERGSTEN FOTO: PEPPE LAVRÉ