Nöjesnytt Helsingborg 1
Dagarna innan de skulle bli föräldrar kom erbjuda
ndet att ta över favoritfi ket – nu driver de K&Co. Förändringarna för fi ket är små, men naggande goda. NYA ÄGARE PÅ MÅNADENS PROFIL CAFÉ NOVEMBER G ella och Marc Kauhanen är fi kaveteraner med K&Co som favoritställe sedan öppningsdagen. Här har de spenderat otaliga lördagar eller svängt förbi för att bara ta en kaffe efter jobbet. – Det har alltid varit vårt favoritfi k och vi är stammisar sedan länge, inleder Gella. – K&Co har funnits i 18 år, fortsätter Marc. För oss handlade det inte om vilket café som helst, utan det var detta eller inget. Marc förklarar att det är hela känslan han har fastnat för och möjligheten att komma hit alldeles ensam för en lugn stund. Det är det ett mysigt café beläget i en mysig lokal. – Ett personligt fi k, fyller Gella i. Man känner sig hemma på något sätt. Erbjudandet att ta över kom en vecka innan Gella skulle föda. – Allt kom över sommaren, berättar Marc. – Det är nog att bli förälder, men när vi fi ck chansen med caféet var det bara att ta den, fortsätter Gella. Det är mycket jobb, men samtidigt roligt. – Mina kompisar anser att det blir billigast för mig att göra så här – ta över ett café - för jag fi kar så mycket, skrattar Marc. Trots att de endast haft stället ett par månader har menyuppdateringen påbörjats. De menar dock att de inte vill göra alltför stor förändring, varken gällande inredning eller meny. Förändring bara för sakens skull känns meningslöst. Gella och Marcs mål är att behålla fi kets charmiga atmosfär samtidigt som standarden höjs. De nya ägarna ser gärna att de gamla stammisarna hittar tillbaka samtidigt som nya besökare upptäcker dem. – Vi vill höja kvalitén, säger den gamla baristan Gella. Något de alltid tyckt om är den höga klassen på kaffet. Love Coffee är ett litet rosteri i Lund som producerar det speciellt framtagna kaffet åt K&Co. SÖNDAGSÖPPET För att ge helsingborgarna möjlighet att fi ka mer har de från och med december även söndagsöppet. – Vi har alltid fi kat på söndagar. Folk i Helsingborg tycker om att fi ka, så varför inte på söndagar? frågar Gella retoriskt. Gällande menyn har de lyssnat mycket på kunderna och vad de saknat eller velat se mer av. Ägarna menar att man kan byta 14 | nöjesnytt ut det man har, men att det fi nns några klassiker. Ett exempel är ciabattan med kyckling och chili. Det är något som alltid funnits och folk kommer ofta in bara för den. – Nu när folk hört att vi tagit över har de kommit in och sagt att vi inte får ta bort den, skrattar Gella. Marc tillägger att det gäller att känna av läget, men hoppas det ska framgå att det är nya ägare med ny energi på K&Co. UPPDATERAD MENY Premiär för bagels, nya sallader och smoothies samt soppa även utanför lunchmenyn. – Oavsett om du kommer hit på lunchen eller halv sex på kvällen ska du kunna få en soppa. Innan fanns den bara på lunchen, men nu kommer vi servera den hela tiden. Den kommer alltid vara laktosfri, så alla kan äta den, berättar Gella. Med en veckas intervaller byts den ut för att soppälskarna hela tiden ska få något nytt på skeden. Målsättningen med menyn är att det ska fi nnas något för alla. Gella och Marc beskriver sig själva som öppna och tillmötesgående med vad de serverar. – Vill någon ha något utanför menyn försöker vi självklart fi xa det. Man måste kunna erbjuda det kunden vill ha, berättar Marc. De fl esta hittar något att äta. – Vill man komma hit och mumsa i sig något onyttigt kan man göra det. Vill man ha något nyttigt kan man få det också, menar Gella. Eller bara ta en kaffe. Kaffet är väldigt viktigt. Om de själva får välja blir det latte, men Marc tar också gärna en espresso på eftermiddagen. – Och blåbärspaj med hemgjord vaniljsås, tillägger han. – Min favorit är cheesecake med hallonsås, avslutar Gella. TEXT: MICHELLE BERGSTEN FOTO: MICHELLE BERGSTEN, PEPPE LAVRÉ