Nöjesnytt Helsingborg 1
ETT KOKANDE VARDAGSRUM Höstens intrång har blivit
allt mer påtagligt de senaste veckorna. I morse var det två grader varmt. Och när sommaren fortfarande är ett minne – lika klart som ett fotografi – känns två grader varmt istället som något fr ämmande kallt. Men det fi nns platser som värmer även en sådan här dag. En av dessa platser är Bruksgatan 19. I maj slog La Petite upp dörrarna på nytt. Nu i en ny skepnad, även om minnet från den tidigare restaurangen sitter kvar i väggarna. Bokstavligen. Marcus Nemrin har satt sin egen prägel på mat och dryck, och förvandlat den klassiska restaurangen till ett modernt franskt vardagsrum. Inredningen är enkel, ljuset milt och personalen varmt välkomnande. På tallrikarna serveras rustik och välsmakande mat i all sin enkelhet – och till ett pris som passar alla plånböcker. FINALIST I ÅRETS KROG Köksmästare på restaurangen är Nemrins, sedan länge allierade matlagare, Jonas Hartwig. Jonas och hans medarbetare är i full färd med dagens förberedelser. Ärmarna på kockrocken är slarvigt uppkavlade och tatueringarna tittar fram. Tillsammans med den övriga personalen jobbar de hårt och passionerat, vilket också gett eko i hela landet. Nyligen belönades La Petite med en av två fi nalplatser till den nationella tävlingen Årets Krog, som utses av tidningen RS tillsammans med Stiftelsen Sveriges Bästa Bord. I skrivande stund är vinnaren ännu inte korad, men på måndag den 3 november avgörs det på Cirkus i Stockholm. Gratulerar till fi nalplatsen. Hur känns det? – Jäkligt kul och oväntat. Det kom som en blixt från klar himmel. Men det är jättekul! Nu hoppas vi att vi kan ta hem det. Och det får vi se på måndag, säger Jonas Hartwig. Är det för att ni inte haft öppet så länge som du är förvånad? – Ja dels det, sedan vet man aldrig vilka premisser de har. Tidigare har det varit rätt stort fokus på fi ne dining, men trenden verkar ha varit till vår fördel. Idag ska det inte vara allt för mycket fi ne dining. 16 | nöjesnytt Tänker ni fi ra genom att göra något kul på krogen om ni tar hem priset? – Ja, det måste vi göra. Vi får hitta på någonting, helt klart. Vad det blir och när det får vi fundera kring. Men någonting måste så klart hända. Det är säkert många som ännu inte besökt er. Kan du ber ätta för dem varför de borde titta förbi? – Har man inte varit här så måste man titta in. Det är en sjyst och välkomnande miljö och chosefri mat, inga konstigheter. Men mat som är vällagad från grunden, och i största möjliga mån med säsongsbetonade råvaror. Vällagad fransk mat, alltså. Men visst fi nns det svenska inslag på tallriken? – Ja, så är det. Man ska inte snöa in allt för mycket, tycker jag. I grund och botten kommer mycket av det vi själva växt upp med från Frankrike, och vi kommer alltid tillbaka dit i matlagningen. Men samtidigt vill vi vara i nutiden. Därför plockar vi ut sådant vi verkligen gillar och försöker ta det ett steg längre. Det viktiga är att man lagar det man själv tycker är gott, då blir det också bra. NYHETER PÅ GÅNG Det nya La Petite är ett bistrofi erat vardagsrum som med stor framgång sänkt tröskeln till vällagad mat. I vardagsrummet fi nns det helt enkelt en plats för alla. Här samsas matgäster med den som bara törstar efter ett parisiskt öl eller en fransk cocktail i skön atmosfär. La Petite har dessutom tagit fram sin alldeles egna cocktailmeny, prydd med anekdoter om de klassiska drinkar man serverar. Under ett drygt år framåt är det fullspäckat med aktiviteter i bistron. Här kommer franska högtider att fi ras, bortgångne ikonen Serge Gainsbourg att hyllas och Tour de France att följas. För de cykeltokiga blir detta extra intressant då man planerar att lotta ut en tävlingscykel i samband med att Tour de France rullat. Man har också valt ut fl era personer som under en vecka får agera ”fransk ambassadör”. – Ambassadörerna kommer att välja ut sin personliga favoriträtt som under veckan serveras av oss till ett bra pris. De närvarar och minglar lite och så koras de under fredagens after work till att bli odödliga, franska ambassadörer. Det blir en kul grej med bra folk. Vi har till exempel Benny Cederberg, fd kapten i kocklandslaget, Monica Oldsberg från Oldsbergs Ost i Höganäs och Diddi Kastenholt från bandet Bai Bang. Diddi var för övrigt den första matgästen på La Petite när Jean Louis öppnade för 30 år sedan. Att fi nna anledning till ett besök blir alltså för de fl esta inga problem heller framöver. Men den hjärtligt tillagade maten och varma atmosfären borde vara anledning nog. I synnerhet en sådan här årstid. FOTO: PRESSBILD