Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | resor 48 timmar Barcelona T
ext // Frasse Levinsson Foto // Frasse Levinsson och Johanna Frostling Livet är det ultimata konstverket. Frasse Levinsson har levt det i Barcelona. Den förste människan vi ser på El Prat är David Lagercrantz. Ni vill förmodligen att jag ska berätta om när jag intervjuade honom och han frågade om jag inte ville ha ”en liten klick klick” och mimade att han tog en selfie, men om jag ska vara ärlig har jag ingen större lust. Nej, låt mig istället börja inuti en Mercedes. ”Did you cry when Messi left Barcelona?” frågar jag chauffören som ska köra oss från flygplatsen till hotellet. ”Boys don’t cry”, svarar han. ”Well, Messi cried a lot when Zlatan was here”, säger jag, varpå han ber mig och min flickvän kliva ur bilen. En vespaförare som håller på Espanyol ger oss lift. Det är skönt. På en järngetings rygg slipper man småprata. Receptionisten på boutiquehotellet Ohla Eixample firar vår ankomst med att korka upp en flaska cava och räcka över varsitt glas. ”Did you cry when Messi…” är allt jag hinner säga innan Johanna ber mig att för en gång skull vara tyst. Medan hon och receptionisten njuter av min tystnad läser jag ett sms från Carl Reinholdtzon Belfrage, min egen Dr. Frankenstein. Han har fått nys om att jag är i Barcelona och vill bjuda mig på två restaurangtips: Tickets och Enigma. Problemet med Tickets är att restaurangen gick i konkurs i april förra året. Problemet med Enigma är att det är svårare att få bord där än på Tickets. Som tur är har jag ett bord bokat på Mont bar, vars ägare Ivan Castro härstammar från den katalanska byn Mont, som kan stoltsera med sina 46 invånare. Där äter vi exotiska havsdjur som stingrocka och sjögurka och konstaterar att ju färre invånare, desto bättre soppa. Godast av allt är nog mochin, en japansk aptitretare fylld med ibericoskinka. Det bästa mötet mellan två kulturer sedan sedan svenskarna raffinerade pizzan med ananas och kebabkött. Nästa dag dricker vi en flaska champagne till frukost innan vi stationerar oss vid hotellets takpool och försöker komma överens om var vi ska äta lunch. Jag vill äta på den hypade restaurangen Besta, men min bättre hälft har låst fast sig vid att den inte har några fönster och att man måste äta utomhus när det är sommar. Eftersom hon sitter på trumfkortet att det är hennes födelsedag får hon bestämma. Vi promenerar ner till hamnen och delar på en hummer med buljongkokt ris på en resturang som heter Camping Mar. Det är alltid lättare att hålla sams när man fått i sig dagens första hummer. VÄLKOMMEN TILL COOP N Öppettider: mån-ons 8–21, lör-sön 9– VÄLKOMMEN TILL COOP NORA. Öppettider: mån-ons 8–21, lör-sön 9–21 VÄLKOMMEN TILL COOP NORA. Öppettider: mån-ons 8–21, lör-sön 9–21 H s f ns fräsch ads r VÄLKOMMEN TILL COOP NORA. Öppettider: mån-ons 8–21, lör-sön 9–21 Öppettider: mån-fre 8–21, lör-sön 9–21 Deli: Mån-ons 9-18, Torsd-fred 9-19, Lörd 9-18, Söndag stängt. Grillat måndag-lördag 16 Noras godaste grillade revbenbröd rje g Vi r ny t Hos oss finns en fräsch salladsbar Vi r ny t bröd rje g Vi r ny t bröd rje g Vi gr r glig och r N go e gr v n Vi gr r glig och r N go e gr v n Vi r ny t bröd rje g Vi gr och r gr H s f ns fräsch ads r När vi ska äta middag råder konsensus om att det är vin- och tapasbaren Bar Brutal som gäller. Där börjar vi med två ostron stora som hamstrar, innan vi tar in anka och bläckfisk i normal ank- och bläckfiskstorlek. Till maten dricker vi en flaska malvasiavin från Mallorca på kyparens rekommendation medan vi beundrar den enorma svärdfisken ovanför bardisken. Hade livet varit enklare VÄLKOMMEN TILL C Öppettider: mån-ons 8–21 H s f ns fräsch ads r