Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | länet Förra året blev Matre
san något av en publiksuccé med sina 100 utställare runt om i länet. Visst blir det en repris i år? Matresan – Smaken av Örebro län Text // Ulf Hjelting Foto // Pressbild Förra året blev Matresan något av en publiksuccé med sina 100 utställare runt om i länet. Den 3-4 september är det dags igen för Matresan. Vad är då Matresan? Enkelt förklarat så samlas mathantverkare, krögare och entreprenörer under en gemensam öppethelg runtom i länet. Besökare kan då på egen hand upptäcka lokal produktion och möta människorna bakom maten. Var hittar jag då vilka som medverkar och var de finns? På hemsidan matresanorebrolan.se finns både en utställningslista och en karta över var du hittar deltagande producenter/gårdsbutiker/restauranger. I år deltar 67 gårdsbutiker, 37 caféer, 29 restauranger och 40 mathantverkare. Lägg till detta även åtta platser med övernattning. Nu pratar vi om hela länets sträckning (och lite till) från Jan-Ols Geten Gårdsmejeri i Grängesberg i norr till Butiken Stjernsund i Askersund i söder. Till Århammar fisk och kräftor i Odensbacken i öster och Sur-Annas Hembageri i Svartå i öster. Går det då att besöka alla deltagande utställare? Nej, här gäller det att själv sålla och välja ut de man kanske inte besökte förra året eller spara några intressanta platser till nästa år. Helt enkelt planera in en egen färdrutt med hjälp av Matresans karta. Matresan i Örebro län är även en förlängning av det årliga evenemanget Wadköpings Matmarknad och bakom detta står Davide Lindqvist och Rickard Ekbom. I år är det fjärde året evenemanget Matresan genomförs. Vad har ni tagit för lärdom från föregående års Matresor? – Det här är det moderna sättet att bedriva en marknad. En modern utveckling helt enkelt. Det här är mer ekonomiskt för de som ställer ut när de redan, så att säga, finns på plats och samtidigt kan jobba. Det finns bara en massa fördelar. Inte minst att det är populärt att åka ut på landet och besöka platser man aldrig varit på, säger Davide Lindkvist när vi samtalar om årets upplaga av Matresan. Finns det någon övre gräns för antalet deltagare? – I år är det 100 igen. Vi kan släppa på fler om vi vill och hittills har vi inte nekat någon. Men vi vill ha lite koll på de som deltar och att de verkligen har en befintlig verksamhet året om, så det inte blir någon som står och säljer lakritsremmar och krimskrams. Tanken bakom Matresan är att visa upp länet och all den verksamhet som faktiskt finns här. Har du några tips inför årets Matresan? Någon guldkorn som inte får missas? – Jag rekommenderar alla att se så mycket som möjligt över de två dagar arrangemanget varar. Ett tips är att åka dit där det finns ett kluster av utställare på samma plats. Då har man chans att se och uppleva mer. Ett tips är ju som sagt att planera sina besöka med hjälp av vår karta. Och Matresan återkommer även nästa år? – Ja absolut! I år har nästan anmälningarna skött sig självt. Och vi har märkt att det är mer bekvämt att delta på Matresan som arrangör och producent än på Wadköpings Matmarknad. 42