Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | restaurang Fokus på Blackst
one Steakhouse och Mocca Deli Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Paul Dahlgren har i det här numret av Örebro Läns Tidning tittat lite extra på en relativt ny restaurang i Blackstone Steakhouse mitt emot Örebro Slott och en mer rutinerad sådan i Mocca Deli vid Stortorget. Blackstone Steakhouse har etablerat sig i Örebro och finns nu i tolv av Sveriges städer. Konceptet är att gästerna får tillreda sina varmrätter själva, vid bordet, på en glödhet lavasten. Restaurangen har adressen Storgatan 3, där Peter Flacks ”Nöjeskrog” en gång i tiden fanns. Lokalen är trivsamt inredd med en uteservering ut mot Gamla Teatern. Från den under sommaren välfyllda uteserveringen är utsikten mot Slottet, Storbron och Stora Hotellet bedårande. Utbudet av mousserande, vin, öl och drinkar är stort. Kan intas vid den stora bardisken. En handfull mellanrätter och pizzor finns för de gäster som ej vill tillaga sin mat själva. Men de allra flesta väljer att tillaga sin fisk eller kötträtt på lavastenen som har en värme på 400 grader. Lämpligtvis delas råvaran upp i mindre bitar innan den läggs på lavastenen. Med glädje och lyckat resultat har vi tillagat tonfisk, hjort och oxfilé. Till rätterna bjuds ett valfritt tillbehör som pommes frites eller potatisgratäng samt två såser. Populärast är bearnaise- och tryffelmajonnässåsen. Desserterna är alla en bra avslutning. Vi och många gillar chokladbomben med hallonglass. Mocca Deli har med sitt trivsamma vardagsrumskoncept berikat Örebros restaurangutbud. Trattorian har ett brett utbud och en familjär framtoning vilket tilltalar en bred målgrupp av gäster. Restaurangen har panoramafönster ut mot Stortorget där det finns en större uteservering sommartid. Och visst ger inredningen en härlig vardagsrumskänsla. Öppettiderna är från strax före lunch till sent på kvällen vilket gör att såväl lunch, fika, drinkar som middag kan intas. Utbudet är stort med nio olika sallad/bowl, tre wraps, tio pastarätter, sex sandwichs charkplanka samt sjutton olika flatbread. Salladerna är fräscha och populära, de kan fås med chèvre, falafel, haloumi, kyckling, räkor eller skinka. Pastarätterna har en sås på sidfläsk, kyckling, räkor eller oxfilé. Flatbread är en form av pizza, botten är tunnare och formen rektangulärt anpassad för att kunna elegant serveras på en planka, vilken finns i olika varianter. Vi tar gärna en med stark salami, chili, grillad paprika, hyvlad parmesan, aioli och ruccolasallad, het och god. Efterfrågade är gratinerade nachos grande. Nachos med köttfärs eller vego serverat med salsa, guacamole, gräddfil, ost, jalapeños och sallad, rekommenderas. Månadens pasta och pizza kan vara salsiccia tartufo-tagliatella serverad med salsiccia, portabellosvamp och salvia i en krämig tryffelsås och La Rogmanola-tomatsås, mozzarella, salami Ventricina, riccottaost, honung och chili. Båda toppade med Grana Padano. En avslutande favorit för många gäster har de amerikanska våfflorna med sylt och/eller banan, nutella, glass, toppat med grädde blivit, perfekt avslutning. Familjeägt lokalt företag Egentillverkade kvalitetsprodukter sedan 1992 Chark • Korv • Kött Kalvdans • Ostkaka m.m. 30 Björkbacka 139• 0587 - 412 33 www.tjurskallen.se