Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | dryck Äpplet är Nordens dru
va Text // Veronika Seigerlund Foto // Pressbild Den svenska cidern är nu ett fullgott alternativ till vin som måltidsdryck. Pomologik har länge legat i spetsen för den ständigt växande klungan svenska ciderproducenter. Definitionen av Pomologik är ”vetskapen om de odlade fruktträden”, vilket känns som ett väldigt passande namn för Sveriges kanske mest etablerade och välrenommerade producent av hantverkscider. Dock menar Johan Sjöstedt, cidermakare, VD och med bakgrund som vinjournalist, kock och sommelier, att de bästa cideräpplena inte hittas bland dessa ”odlade fruktträd” utan snarare bland Mälardalens vildäpplen. Bakgrunden till Pomologik är att Johan Sjöstedt länge bar på idén att torr svensk cider skulle kunna mäta sig med internationell motsvarighet och hans flera år av experimenterande bar frukt när kollegan Oskar Palm kom in i bilden 2016 och de tog hem Svenska Mästerskapet i hantverkscider året därpå. 2018 tog de hem åtta medaljer och 2019 blev det nio totalt och guld i alla kategorier. 32 Priserna har fortsatt att ramla in men detta är knappast något mål i sig. Det handlar istället om viljan att skapa en ny svensk ciderkultur. – Vi tycker att äpplet har samma potential som druvan. Äpplet kanske till och med ÄR nordens druva, säger Johan. De brinner för ett svensk ciderhantverk baserat på 100 procent frukt med ett fokus på ursprung, växtplats och sort. ”Genom naturlig jäsning och lagring på ekfat tar vi fram nya uttryck av det svenska äpplet som återspeglar växtplats och årgång. Riktig cider, utan konstigheter,” som de beskriver det på sin hemsida. – Det är en ganska enkel process utan särskilt mycket påverkan. Det är så vi vill ha det, vi vill ha ett enkelt uttryck, en ren cider, utan några andra konstigheter. Ni anses idag som en av pionjärerna, men hur uppkom egentligen idén att starta musteri? – När jag gick min sommelierutbildning kom jag för första gången i kontakt med riktigt bra cider från Frankrike och England. För någon som var så insnöad på vin så var det en uppenbarelse att prova produkter baserade på äpple som var i paritet med vin. Då formades själva tanken om att vi i Sverige borde kunna göra minst lika bra drycker. Efter det tog det många år av experiment innan vi hade hittat vägen framåt. Först 2017 kände jag att jag hade den kunskap som krävdes för att tillverka en cider som jag ansåg vara bra nog, och sedan dess har jag jobbat heltid med att göra just det. Beskriv er ciderstil. – Ren och äpplig med ett fokus på äppelsort, årgång och växtplats. Vi tillverkar många olika sorter, allt från en törstsläckare för en dag på stranden till sådana som serveras på toppkrogar. Olika sammanhang men alltid med stor respekt för råvaran. Ni har kammat hem en drös medaljer, vad gör er cider till den bästa? – Kunskap och erfarenhet. Det finns inga genvägar till den perfekta cidern och jag är en av dem i Sverige som hållit på längst. Det i kombination med en strävan efter att göra en cider i världsklass är vad som gör att man ständigt utvecklas. Vi gör bättre cider för vart år som går. Var växer Sveriges bästa cideräpplen? – I Mälardalens skogar. Vildäpplen är den renaste formen av äppel-terroir vi har. De har en karaktär som inte går att fejka eller imitera. Vilka andra svenska cidertillverkare håller ni som favoriter? – Alla som gör cider på 100 procent frukt. Det finns så otroligt mycket att välja på nu och i så vilt skilda stilar. Det tillkommer dessutom nya hela tiden. En av årgångens stjärnskott är Udda cider, jag är väldigt imponerad av vad de gjort på så kort tid - bra hantverk. Vad kännetecknar en kvalitetscider? – Att den kan komplettera en måltid på samma sätt som ett bra vin. Med karaktär och komplexitet som kan matcha smakerna i modern nordisk gastronomi.