Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | sommar Glassbåtar är tydlig
en en favorit för oss i Västra Svealand. Men glassen på bilden går nog ner den också. Årets fem största glasstrender Foto // Pressbild Norrland älskar marängsviss, skåningar vill ha punschrussin och veganglass går hem i studentstäder. Nu är färska rapporten Glasstrender 2022 här – med trender och statistik kring de 85 miljoner frusna litrar i dagligvaruhandeln som konsumerats i landet senaste året. – Tydligt är att glassen helst ska vara svenskproducerad med schysst innehåll, framkalla nostalgiska minnen, men också ge sinnlig njutning i oroliga tider, säger Dan Bengtsson, marknadschef på SIA Glass. De fem storsäljande smakerna från SIA Glass är i tur och ordning: 1. Vanilj, 2. Glassbåtar, 3. Kladdkaka, 4. Choklad och 5. Apelsinchoklad enligt dagligvaruhandelns försäljningsstatistik från Nielsen (januari-december 2021). Vissa smaker och kategorier sticker ut i olika delar av landet - även om de volymmässigt inte är de bäst säljande smakerna - genom att vara lite extra populära i olika delar av landet. I Norrland sticker Marängswiss ut som en smakfavorit medan Punschrussin utmärker sig i landets sydligaste delar. Veganglass har en starkare profil kring studentstäderna. Apelsinchoklad har sitt starkaste fäste i Västra Götaland och i Västra Svealand är man lite extra glada i glassbåtar. Det, och mycket mer redovisas i Glasstrender 2022 – en glassrapport från SIA Glass. Förutom att berätta om vilka glassmaker som går hem i olika delar av landet, presenteras givetvis också årets glasstrender: Årets fem glasstrender: 1. Nostalgi skapar trygghet En längtan efter bekanta smaker, texturer och ingredienser med en ljuvt nostalgisk ton som knyter an till goda minnen. 2. Svensk glass – ja tack Under pandemin blev det allt tydligare, vårt behov av trygghet manifesterades i ett uppsving för svenska och lokala livsmedel och smaker vi känner igen. 3. Innehåll spelar roll Naturligt och funktionellt som associerar till sund livsstil har på allvar slagit igenom även för en njutningsprodukt som glass. 4. Lokalt och schysst producerat God djurhållning, minimerad energiåtergång, råvaror som är lokalt säsonganpassade, har lågt klimatavtryck – den moderna konsumenten vill veta att allt står rätt till. 5. Njutning ger tröst Vi värdesätter njutning, men gärna av lite mer raffinerad karaktär, därför har unika smaker, texturer och även utseendet blivit allt viktigare för en njutningsprodukt som glass. Dan Bengtsson, marknadschef SIA Glass sammanfattar innehållet i spaningarna från Glasstrender 2022: – Tydligt är att glassen helst ska vara svenskproducerad med schysst innehåll, framkalla nostalgiska minnen, men också skänka njutning i oroliga tider. Gå vilse i Lerbäcks Labyrint Lerbäcks Labyrint på PerOlofGården & Café Perolofgården 326, 694 96 Åsbro (Askersund) Tel 0583-405 35 www.lerbackslabyrint.se 60