Nöjesnytt Helsingborg 1
grillat Om hungern är den bästa kryddan så kommer
nog en perfekt grillglöd på andra plats. Allt blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, fågel, grönsaker och till och med desserten! Här delar vi med oss av våra bästa grillrecept. GRILLAD SPETSKÅL 4 portioner 600 g spetskål 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja Topping 100 g Arla® svenskt smör 1 dl rostade nötter, t.ex. hassel- & pistagenötter 100 g Castello® Mature cheddar lagrad hårdost Färsk persolja eller körvel Grillad spetskål: Dela spetskålen i klyftor och pensla med smör-&rapsolja. Grilla spetskålen snabbt över direkt värme på båda sidor. Lägg över på indirekt värme och låt ligga tills kålen är mjuk. Salta. Topping: Bryn smöret i en liten kastrull under ständig omrörning. Häll över smöret i en värmetålig skål. Grovhacka nötterna och dela osten i mindre bitar. Häll smöret över den grillade kålen och toppa med nötter, ost och ört. GRILLAD LAMMSTEK MED CHIMICHURRI 6 portioner 1 kg benfri lammstek 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk salt Chimichurri 2 vitlöksklyfor 4 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 msk pressad saft av citron 1/2 hackad färsk röd chilli 2 msk hackad färsk oregano 1/2 tsk salt Vik ut köttet. Pensla med smör-&rapsolja och salta. Grilla över glöd 5 min på varje sida. Lägg köttet vid sidan av glödbädden och fortsätt grilla tills innertemperaturen är 60°. Låt vila ca 5 min. Fräs vitlöken i smör-&rapsoljan. Rör ner övriga ingredienser. Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Häll den varma såsen över köttet. GRILLAD TONFISK MED NORIWRAP 20 st 400 g tonfisk 3 msk Arla® svenskt smör 2 dl sesamfrön Noriwrap 10 noriark 1 morot 1 palsternacka 50 g sockerärter 150 g kokta sjögräsnudlar 1/2 dl vinäger 1/2 dl sweet chilisås 1 1/2 msk vatten 2 tsk sesamolja 1/2 hackade cashewnötter 1 dl hackad färsk koriander Ingefärs- och chilidip 2 dl Arla Köket® créme fraiche 1 msk riven färsk ingefära 1/2 hackad röd chili 1/2 tsk salt Smält smöret. Dela tonfisken i stavar, ca 2 cm breda. Pensla runt om med smör. Rulla fisken i sesamfrön. Grilla den runt om, ca 3 min. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, ställ kallt. Skala och strimla rotfrukterna. Strimla sockerärterna. Blanda med nudlarna. Rör ihop vinäger, sweet chili, vatten och olja till en dressing och vänd ner i salladen. Vänd ner nötter och koriander i salladen. Skär tonfisken i tunna skivor. Dela noriarken i 2 delar på diagonalen. Forma varje ark till en strut, fyll med sallad och toppa med skivad tonfisk. Servera med dipsåsen. GRILLAD ENTRECÔTE PÅ SPETT 4 portioner 500 g entrecôte av nöt eller lamm 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk salt 1 rm svartpeppar 1 msk hackad färsk rosmarin Paprikassås 100 g grillad paprika i olja 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta Salt & svartpeppar Skär köttet i bitar ca 3x3 cm. Blanda smör-&rapsolja med salt, peppar och rosmarin i en bunke. Lägg i köttet, rör om. Trä upp köttet på 4 spett. Låt paprikan rinna av och hacka den grovt. Blanda crème fraiche, paprika och vitlök. Smaksätt med salt och peppar. Grilla spetten över glöd 3-4 min per sida. Servera spetten med såsen och en sallad med kokta, stora vita bönor. POTATISKNYTE 4 portioner 800 g små färskpotatis 1 dl svarta oliver 3 kvistar fäsk timjan 1 1/2 tsk flingsalt 3 msk Arla Köket® smör- & rapsolja oliv Borsta potatisen och koka den knappt mjuk. Lägg potatis, oliver och timjan på ett stort ark ugnsfolie. Salta och ringla över smör-&rapsolja. Vik ihop till ett paket. Grilla över indirekt värme 15-20 min. GRILLADE BANANER MED HALLONSMÖR 4 portioner 4 bananer 50 g Arla® svenskt smör 2 msk florsocker 2 msk mosade hallon Rör ihop eller mixa smör, florsocker och lite hallonmos i taget. Låt det stå i kylen någon timme. Grilla bananerna med skalet på tills de blir helt svarta. Skär upp och servera med hallonsmöret. 36 | nöjesnytt 44 | nojesnytthelsingborg.se