Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | Restaurang Text// Paul Dahl
gren Fem bra julbord enligt Paul Dahlgren Som traditionen säger levererar vår matskribent Paul Dahlgren omdömen om sina fem favoritjulbord. Elite Stora Hotellet, serverar, traditionsenligt, ett av länets populäraste och mest omtyckta julbord. Gästerna får sitta ned i den storslagna Stora salen med dess pampiga kristallkronor och äta av julbordet med nära 130 rätter. Starten är ett glas glögg. Nu kan vi ta av de olika sorternas inlagda sill. Tilltalande var en handfull olika strömmingsrätter, den gravade vitlöksströmmingen hade det rätta stinget. Fler fiskrätter var fem sorters lax, gubbröra, sillsallad och rökta räkor. De kalla kötträtterna erbjöd ankparfait, kalkon, kalvsylta, leverpastej, rökt lammstek, rostbiff, vildsvinskorv, viltpaté, älgsalami samt en mjäll och god skinka. Noterbart är ett stort antal, innovativa, vegetariska rätter. Det varma inleddes med, perfekt krämiga, champinjon- och räkomeletter. Självfallet fanns det Janssons frestelse, julkorv, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och rödkål. Ett magnifikt dessertbord väntade i en egen salong, med för barnen en stor skattkista med julgodis. I Nora ligger Bryggerikrogen med dess, positivt omtalade, julbord. Överraskande, men mycket innovativt, serveras julrätterna, i skålar och fat, direkt på bordet i fem serveringar. Efter att fått ett glas glögg får vi på bordet in den första serveringen. Ett par glasburkar med egen inlagd och smaksatt glasmästare och senaps sill, ett fat med den smakrika, perfekt mjälla, matjessillen från Norröra, gravad, nästan genomskinlig, gös och rökt lax. Nu väntar det kallskurna, viltpaté, sylta på kalv, hjortinnanlår samt en saftig och välsmakande skinka tillsammans med en sallad på getost och skurna rödbetor, grov senap och det eget bakade vörtbrödet. Kvällens höjdpunkt är den varma serveringen, knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll med en perfekt knaprig svål. Utöver potatis fanns på bordet rödkål samt en favorit, gratinerade brysselkål. Härlig och klassisk dessert var en ljummen, småländsk, ostkaka med hela hjortron och vispad grädde. Till kaffet godis i form av ett antal läckra praliner. Nästa julbord blir hos Karlslunds Herrgård. Sillbordet, med ett tiotal sorters sill är starten. Böcklingen, makrillen och ålen kompletteras med räkor, patéer och lax i olika former på vår andra tallrik. Genom den kallskurna tredje tallriken lämnade vi fisken för kött. Bra var de tre vilda inslagen, hjort, lamm och ren. Utbudet var stort av skinka, syltor och olika sallader. Äntligen kom vi till det väldoftande varma bordet. RevbensHållbar njutning Din klimatsmarta restaurang... Strunta i julbordet!! Vi serverar ”riktig” mat för kropp&själ Ring så berättar vi mer!!! Lunch serveras kl. 11.30–14.00 Öppettider mån-tors 17:00-sent Fredag-lördag 16:00-sent Välkomna! Tel: 019-32 33 15 Kungsgatan 1, 702 11 Örebro, Sverige 30 spjällen var perfekt möra. Det fanns julkorv, prinskorv, Janssons frestelse, räkomelett och köttbullar samt bruna bönor, brysselkål och grönkål. Karlslund håller på traditionerna och serverar dopp i grytan och lutfisk. Vi nöjde oss med ett smakprov av den mättande risgrynsgröten. Avslutningen är ett stort dessert-, godis- och ostbord. Det uppiggande kaféet med pepparkakor smakade mycket bra. I över hundra år har Sommarro Värdshus, med dess engelska park, varit ett populärt utflyktsmål för örebroare i alla åldrar. Värdshuset med dess matsalar finns i den vackra herrgårdsbyggnaden. Juletid dukas det upp ett uppskattat julbord i det tidigare köket. Efter ett glas glögg och pepparkakor är det nu tid att börja med fiskbordet. Egen inlagd sill, inkluderande en god senapssill, gravad och rökt lax, makrill och ål, fiskpatéer, röror på räkor samt fräscha sallader. Därefter det kallskurna med en perfekt kokt mjäll och god skinka, rostbiff, kalkon, olika korvar, pastejer och patéer. Det varma med goda köttbullar, revbensspjäll, härligt krämig svampomelett, prinskorv och en Janssons frestelse. Nu väntar ostkaka med saftsås, ris a la Malta, chokladtårta, chokladpudding samt frukt och godis. Vid Långens norra spets, en dryg mil norr om Örebro, ligger Sollidens kursgård. Här serveras årligen ett utsökt och klassiskt julbord, i en mycket naturskön miljö. Vår första tallrik fylls med olika sillsorter, gubbröra, inlagd strömming och ägghalvor med rom eller räkor. Fin smak hade den kryddiga lingonsillen och whiskysillen. Därpå en ny tallrik med tre sorters lax, gravad, rökt och inlagd, med passande såser. Nu väntar det kallskurna där de två olika skinkorna var tilltalande. En mer gängse julskinka från gris och en i tiden från vildsvin, båda ytterst smakrika. De varma rätterna innehöll givetvis knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll. Utöver potatis fanns på bordet rödkål samt bruna bönor. Lyxigt var de tre perfekt mogna ostarna från Gårdsmejeriet Ostbiten. Dessertbordet var omfattande med bakade kakor, ostkaka, godis, frukt och praliner. Recensionerna bygger på Paul Dahlgrens besök tidigare år. Julbordsfavoriter Bryggerikrogen i Nora Elite Stora Hotellet Karlslunds Herrgård Sollidens Kursgård Sommarro Värdshus