Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | Dryck Text// Paul Dahlgren
Blossa 2024 – med inspiration från Edinburgh Årets glögg Blossa 24, den tjugoandra årgången, har inspiration från Skottland och dess dramatiska natur med, höga berg, låga slätter, och bottenlösa sjöar. Via Loch Ness och sjöodjuret Nessie nås Edinburgh, Skottlands huvudstad. Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig skotsk whisky och avrundas med algen dulse som tillför sälta och umami. – Whiskyn är en viktig del av Skottlands historia. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn utmärkt harmoniserade sig med kryddorna i glöggen. Den kan drickas kall eller varm, bäst serverad i ett lågt whiskyglas rumstempererad eller med en stor isbit. Efter förra årets framgångsrika debut finns den även i en alkoholfri tappning, säger Åsa Orsvärn , Chief Blender för Blossa. Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger till grund för designen och illustrationen på årets flaska. Blossa 24 plockar upp den keltiska historien genom siffror och slott. Bärnstensfärgen på flaskan är en vink till den skotska whiskyns fatlagrade toner. Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak för varje vintersäsong. Varje år har flaskan dessutom fått en ny unik design som gjort varje årsvariant till ett eftertraktat samlarobjekt. All glögg från Blossa bygger på samma grundrecept, med en unikt utvecklad kryddblandning som lagras i månader inför varje julsäsong och på viner från noga utvalda europeiska vingårdar. Blossas smaker genom åren 2003 Pomerans 2004 Vinteräpple 2005 2006 Lingon & Enbär 2007 Havtorn & Kanel 2008 Blåbär 2009 Clementin 2010 2011 Saffran Arabica 2012 Yuzu & Ingefära 2013 Hallon & Nypon 2014 2015 Lavendel Earl Grey 2016 Kråkbär 2017 Mango, Chili & Spiskummin-Delhi Skippa julbordet och boka en trevlig kväll hos oss! 1 RUM & KÖK Under lunchtid serveras traditionell svensk husmanskost, tillagad från grunden. Lunchmenyn rymmer en dagens rätt likväl som ett flertal andra rätter i form av bland annat kött, fisk, pasta, sallad och vegetariska alternativ. Kvällstid är det à la carte som gäller och då rymmer menyn ett tiotal rätter med inspiration från världens alla hörn. Gemensamt för alla rätter är att de tillagas från grunden, med råvaror som i så stor utsträckning som möjligt är både ekologiska och närodlade. Stortorget 16, Örebro. Tel. 019-10 67 55. www.1rumokok.com 31 2018 2019 2020 Limone, limocello Hiskusblomma-Aloha Grönt te & Mynta-Marrakech 2021 Apelsin & Pomerans-Valencia 2022 Blåbär, chili, jordgubbar, lime & rom-New Orleans 2023 Pomerans, hallon, kardemumma, tro pisk frukt, ingefära-Gamla stan 2024 Kryddblandning, rökig skotsk whisky, algen dulse-Edinburgh Hjortron & Armagnac Glögg är en typiskt nordisk dryck. Namnet glögg kommer från ordet glödga och anspelar på tillverkningsmetoden, att låta socker smälta ner i vin. Det varma kryddade vinet har funnits långt tillbaka i tiden. Redan Gustav Vasa kryddade med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Den färdigblandade glöggen började säljas i slutet av 1800-talet. Glögg blev snabbt en mycket populär juldryck. Idag dricker vi 2,5 miljoner liter glögg varje jul.